Wapen van Haarzuilens - Haarzuilens, NL
Herberg-café-Restaurant Wapen van Haarzuylen, een eetgelegenheid sinds 1898.
Location: Utrecht, Netherlands

Het wapen van Haarzuilens werd in 1898 gebouwd als herberg café en raadhuis tegelijkertijd.

CAFÉ-RAADHUIS uit 1898, gelegen aan de westzijde van de Brink, naar ontwerp van architect J van Straaten in overleg met architect J. Cuypers. Het is het grootste gebouw aan de Brink, opgetrokken in een historiserende stijl met invloeden van neorenaissance en chalet-stijl.

Vanwege de aanleg van de tuinen rond het vanaf 1892 herbouwde kasteel De Haar, in opdracht van Etiènne, baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar, werd het oude dorp Haarzuilens afgebroken en verplaatst. De bebouwing werd gerealiseerd naar ontwerpen van Jos Cuypers en zijn collega's J. van Straaten en Jac. van Gils. De nieuw ontworpen huisjes werden gebouwd rond een centrale brink en bijna alle opgetrokken in eenzelfde Oud Hollandse stijl.

Het interieur heeft beneden een deels oorspronkelijke en op de verdieping een geheel oorspronkelijke indeling. De begane grond bestaat uit de voormalige biljartzaal, het cafégedeelte (links) met rode en zwarte plavuizen en een onderkelderde opkamer (chambre d'amis). De tweede bouwlaag bevat de raadzaal annex burgemeesterskamer.

In genoemde vertrekken zijn balkenplafonds, betimmeringen, schouwen en tegelwanden aangebracht. In de raadzaal komt een houten tongewelf met beschilderde balkenconstructie en smeedijzeren kroonluchters. In de linkerhoek bevindt zich een zandstenen schouw met één bewerkt kapiteel.

De kamer naast de raadzaal heeft een houten betimmering.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een gecombineerd café-raadhuis uit 1898 met een in in- en exterieur overwegend historiserende/neo-renaissance stijl, voorzien van de chaletstijl afgeleide motieven. Voorts van belang als reminiscentie van zijn voorganger in het dorp Oud-Haarzuilens. Daarnaast valt het pand op als enige door twee bouwlagen gekenmerkte en meest prominent gelegen gebouw in het dorp. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel binnen de ontstaansgeschiedenis van het dorp Haarzuilens, welke is verbonden met de herbouw van het kasteel De Haar en de daaruit volgende, een voor Nederland unieke situatie, de verplaatsing van het dorp. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie tot de overige panden aan de brink waarvan de meeste in eenzelfde bouwstijl zijn uitgevoerd met veelal dezelfde adellijke wapenkleuren, onder meer in de luiken."

Eng
The Haarzuilens coat of arms was built in 1898 as an inn, café and town hall at the same time.

"CAFÉ-COUNCIL HALL from 1898, located on the west side of the Brink, designed by architect J van Straaten in consultation with architect J. Cuypers. It is the largest building on the Brink, built in a historicizing style with influences of neo-Renaissance and chalet -style.

Due to the construction of the gardens around De Haar Castle, rebuilt in 1892, on behalf of Etiènne, Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar, the old village of Haarzuilens was demolished and moved. The buildings were built according to designs by Jos Cuypers and his colleagues J. van Straaten and Jac. van Gils. The newly designed houses were built around a central village green and almost all were built in the same Old Dutch style.

The interior has a partly original layout downstairs and a completely original layout on the first floor. The ground floor consists of the former billiard room, the café area (left) with red and black tiles and a basement room (chambre d'amis). The second floor contains the council chamber and mayor's chamber.

Beamed ceilings, paneling, fireplaces and tiled walls have been installed in the rooms mentioned. The council chamber will have a wooden barrel vault with a painted beam structure and wrought iron chandeliers. In the left corner there is a sandstone fireplace with one carved capital.

The room next to the council chamber has wooden paneling.

Valuation

The building is of general interest because of its architectural-historical value as a typological example of a combined café-town hall from 1898 with a predominantly historicizing/neo-Renaissance style in the interior and exterior, with motifs derived from the chalet style. Furthermore, it is important as a reminder of its predecessor in the village of Oud-Haarzuilens. In addition, the building stands out as the only two-storey and most prominently located building in the village. Of cultural-historical value as part of the history of the village of Haarzuilens, which is connected to the rebuilding of De Haar castle and the resulting, unique situation in the Netherlands, the relocation of the village. It is also of ensemble value in relation to the other buildings on the village green, most of which are designed in the same architectural style with often the same noble coat of arms colors, including in the shutters."