Dit huis is onderdeel van een rijksmonument en bevat meerdere panden aan de markt in Boxtel.
Het hofje of het Gasthuis dat werd gesticht door Magdalena van der Stappen om arme en behoeftige vrouwen op te vangen.
Volgens deze steen is het Gasthuis later vergroot en kwam er ook plek voor mannen.
"Het Hofje aan de Markt is oorspronkelijk in het bezit van de Magdalena van der Stappen Stichting. De naamgever van deze stichting - Magdalena van der Stappen - is een niet onbemiddelde vrouw, die geboren en getogen is in Boxtel.
Bij haar overlijden is in haar testament opgenomen dat de executeurs in Boxtel een vrouwengasthuis dienen op te richten, bestemd voor 10 (later 16) oude vrouwen; eerlijk en godvrezend, zonder onderscheid van religie, ouder dan 50 jaar of invalide en geboren in de Baronie van Boxtel en 's-Hertogenbosch. Veel "schamele" vrouwen hebben tot ongeveer 1970 in het
Gasthuis Magdalena van der Stappen gewoond."
(
visit link)
"‘Sestien oude ofte gebreckelijcke persoonen’. Voor deze ‘doelgroep’ werd in 1646 aan de Strijpt in Boxtel een vrouwengasthuis gebouwd.
Later werd deze voorziening bekend als het Hofje.
Het Hofje werd gesticht uit de nalatenschap van de in Boxtel geboren Magdalena van der Stappen. In haar testament bepaalde ze dat het gasthuis was bestemd voor eerlijke en godvrezende personen van 50 jaar en ouder en voor invaliden. Naast dit vrouwengasthuis werd in 1650 een mannengasthuis gebouwd. Het heeft bestaan tot 1919.
Magdalena was gehuwd met de Jan Scheffer, van de bekende Bossche boekdrukkersfamilie.
In 1966 werd in Boxtel bejaardenhuis Emmaus geopend. Het vrouwengasthuis aan de Markt werd toen opgeheven."
(
visit link)
Eng
This house is part of a national monument and holds several buildings on the market in Boxtel.
The hofje or Gasthuis that was founded by Magdalena van der Stappen to take care of poor and needy women.
According to this stone, the Gasthuis was later enlarged and there was also room for men.
"The Hofje aan de Markt was originally owned by the Magdalena van der Stappen Foundation. The namesake of this foundation - Magdalena van der Stappen - is a woman of considerable means, who was born and raised in Boxtel.
When she died, her will stated that the executors should set up a women's hospital in Boxtel, intended for 10 (later 16) old women; honest and God-fearing, without distinction of religion, older than 50 years or disabled and born in the Baronie van Boxtel and 's-Hertogenbosch. Many "scraggly" women have been in it until about 1970
Guest house Magdalena van der Stappen lived."
(
visit link)
"'Sesteen old or too infirm persons'. A women's hospital was built in 1646 at the Strijpt in Boxtel for this 'target group'.
This facility later became known as the Hofje.
Het Hofje was founded from the estate of Magdalena van der Stappen, who was born in Boxtel. In her will she stipulated that the hospice was for honest and God-fearing persons aged 50 and over and for the disabled. A men's guest house was built next to this women's guest house in 1650. It existed until 1919.
Magdalena was married to Jan Scheffer, of the well-known Bossche book printers' family.
In 1966 the Emmaus retirement home was opened in Boxtel. The women's guest house on the Markt was then closed."
(
visit link)