Montfoortse Sluis - Montfoort - NL
31U E 633585 N 5767958
De schutsluis in de Montfoortse Vaart is een schutsluis in Montfoort met de status van gemeentelijk monument die kleine scheepvaart mogelijk maakt tussen de Hollandse IJssel en de Montfoortse Vaart.
Location: Utrecht, Netherlands

In 1598 ontwikkelde het stadsbestuur van Montfoort een plan om een nieuwe waterwegverbinding met Woerden te realiseren, maar pas in 1616 werd er begonnen met de uitvoering. De Montfoortste Vaart werd gegraven en bij de aansluiting op de Hollandse IJssel werd een schutsluis gebouwd. De opdracht hiertoe werd verleend aan Peter Willemsz van Steversloot uit Montfoort. Het is niet bekend op welke datum hij de sluis precies opleverde aan de opdrachtgever, maar wel is bekend dat Arien Florissen de eerste schipper was die gebruik maakte van de sluis. Hij kreeg een vlag uitgereikt.

In 1770 werd de sluis vernieuwd en ook werd er in de westmuur een gedenksteen geplaatst met het wapen van Montfoort en het wapen van Sticht Utrecht met daaronder de tekst:

Ao 1770
IS DEZE SCHUTSLUIJS VERNIEUWD ONDER DE
DIRECTIE DER HEEREN
H. DE ROEVER MAARSCHEK DER STEDE EN LANDE
VAN MONTFOORT MITSGADERS SCHOUT DER
ZELVER STAD
(onleesbaar) VAN WILLESKOP EN BLOKLAND

M. H. A. GOBIUS RAAD OUDBURGEM= EN SECRETARIS
J.H. VAN DAM RAAD EN OUDBURGEM=
(onleesbaar) DAARTOE VERSOGT EN GECOM=
MENTEERD DOOR DEN ED. ACHTB. MAGISTRAAT
DER STAD MONTFOORT
In 1988 is de sluis gerestaureerd.

De sluis bestaat uit twee gemetselde zijmuren die verbonden zijn met de kademuren van de Hollandse IJssel en aan de andere kant schuin aflopen in het water van de Montfoortse Vaart. Aan beide zijden wordt de sluis afgesloten met houten draaideuren. Schippers kunnen deze zelfstandig bedienen door middel van een hefboom die zich naast de sluis bevindt.
bron (visit link)

In 1598, the Montfoort town council developed a plan to create a new waterway connection with Woerden, but implementation did not begin until 1616. The Montfoortste Vaart was dug and a lock was built at its connection to the Hollandse IJssel. It was commissioned by Peter Willemsz van Steversloot from Montfoort. It is not known on what exact date he delivered the lock to the client, but it is known that Arien Florissen was the first boatman to use the lock. He was awarded a flag.

In 1770, the lock was renewed and also a commemorative stone was placed in the west wall with the coat of arms of Montfoort and the coat of arms of Sticht Utrecht with the text underneath:

Ao 1770
THIS LOCK WAS RENEWED UNDER THE
MANAGEMENT OF MESSRS.
OF MONTFOORT INCLUDING THE SHERIFF OF
ZELVER CITY
(illegible) OF WILLESKOP AND BLOKLAND

M. H. A. GOBIUS COUNCIL FORMER MAYOR= AND SECRETARY
J.H. VAN DAM COUNCIL AND FORMER MAYOR=
(illegible) DAARTOE VERSOGT AND GECOM=
MENTED BY THE ED. ACHTB. MAGISTRAAT
OF THE CITY OF MONTFOORT
The lock was restored in 1988.

The lock consists of two masonry side walls connected to the quay walls of the Hollandse IJssel and sloping into the waters of the Montfoortse Vaart on the other side. On both sides, the lock is closed with wooden swing doors. Boaters can operate them independently using a lever located next to the lock.
Source (visit link)