de pijp van Schneider - Delden, NL
De pijp van Schneider Schoorsteen van wolfabriek Schneider in Delden
Location: Overijssel, Netherlands

De pijp van Schneider Schoorsteen in Delden
'De pijp van Schneider' zoals de schoorsteen van het voormalige fabriekscomplex voor wollen stoffen in Delden genoemd wordt, is van groot belang voor de geschiedenis van de textielindustrie. De overige gebouwen zijn dermate gewijzigd dat deze niet onder de bescherming vallen.

De schoorsteen heeft een vierkante onderbouw van ruim 4 meter hoog, uitgevoerd in baksteen met verdiept liggende middenvelden. De onderbouw kraagt uit tot het platform waar de schacht uit oprijst. De totale schoorsteen is ongeveer 28 meter hoog. De schacht is in donkerrode baksteen uitgevoerd met onder de vroegere top een motief met ruiten en banden, in gele baksteen. Een boogfries ter plaatse van de oude bekroning is nog aanwezig. De bovenste 5.50 meter is later rond 1910 gebouwd in afwijkend materiaal en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Schneider Chimney pipe in Delden
'Schneider's pipe', as the chimney of the former factory complex for woolen fabrics in Delden is called, is of great importance for the history of the textile industry. The other buildings have been modified to such an extent that they are not covered by the protection.

The chimney has a square substructure of more than 4 meters high, made of brick with recessed midfields. The substructure cantilevers to the platform from which the shaft rises. The total chimney is about 28 meters high. The shaft is made of dark red brick with a motif with diamonds and bands under the former top, in yellow brick. An arch frieze at the location of the old crowning is still present. The upper 5.50 meters was built later around 1910 in different materials and details. (source: Cultural Heritage Agency of the Netherlands)
Rate this waymark:

Is your description history or fantasy: history