Zeldenrust - Dokkum - NL
Korenmolen Zeldenrust op de vestingwal van Dokkum
Location: Friesland, Netherlands

De Zeldenrust werd in 1862 gebouwd als opvolger van een jaar eerder verbrande molen. Toen de uit Wouw (NB) afkomstige molenaar J.H.A. van Tilburg de molen in 1966 aan de VVV te Dokkum verkocht, verkeerde de molen in slechte staat. Van Tilburg had de molen in 1952 aangekocht en nam aanvankelijk het windmaalbedrijf weer op. Uiteindelijk moest hij dit vanwege de concurrentie van machinale maalderijen stopzetten. In 1969 werd de molen in oude glorie hersteld en sindsdien wordt er weer regelmatig gemalen voor menselijke consumptie. Oud-eigenaar Van Tilburg bleef nog jaren, inmiddels op vrijwillige basis, bij deze molen betrokken. In augustus 2010 werden de roeden gestreken en vervolgens de kap verwijderd. Deze laatste moest grondig worden hersteld. Op 12 mei 2011 is de geheel gerestaureerde kap weer op de molen geplaatst; op 14 juli dat jaar volgde de officiële ingebruikname.

The Zeldenrust was built in 1862 as a successor to a mill burnt down the year before. When miller J.H.A. van Tilburg, who hailed from Wouw (NB), sold the mill to the VVV in Dokkum in 1966, the mill was in poor condition. Van Tilburg had bought the mill in 1952 and initially resumed windmilling. He eventually had to discontinue this due to competition from machine mills. In 1969, the mill was restored to its former glory and has been regularly grinding for human consumption ever since. Former owner Van Tilburg remained involved with this mill for many years, now on a voluntary basis. In August 2010, the rods were lowered and then the cap removed. The latter needed thorough repair. On 12 May 2011, the fully restored cap was placed back on the mill; the official inauguration followed on 14 July that year.

Date of Manufacture: 01/01/1862

Purpose: Milling