Klok Sint-Willibrorduskerk - vierakker - NL
32U E 311948 N 5774956
De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Vierakker, de neogotische kerk is gebouwd in de jaren 1869 - 1870
Location: Overijssel, Netherlands

Het uurwerk dat op de toren van De Sint-Willibrorduskerk is aangebracht is gemaakt door klokkengieterij Eijsbouts.

bijzonder is dat het Cijfer 4 niet is geschreven zoals het zou moeten

Waarom is er niet is gekozen voor het cijfer IV volgens de Romeinse telling? “Een verklaring kan zijn dat het ook Oud Romeins was om het cijfer als IIII te vermelden. Oude Romeinen vonden de IV waarschijnlijk te veel lijken op de eerste letter van het woord IVPITER.” Maar die oude Romeinen hebben toch niets meer te maken met onze klokken? Waarom staat juist IIII op de klokken en waarom in Woerden?

Nog enkele andere verklaringen voor de keuze voor IIII, we zetten ze even op een rijtje:

Op grote afstand is IIII duidelijker leesbaar dan een half ondersteboven gemonteerde of geplakte IV op die plek.
IV lijkt half ondersteboven (te) veel op VI.
Een mal om een IV te smelten was duurder.
Voor de cijfer I t/m IIII hoefde een smid voor een wijzerplaat minder sjablonen te maken
De driedeling van de groepen met cijfers I-II-III-IIII, V-VI-VII-VIII en IX, X, XI en XII geven meer balans. Eeen evenwichtiger en esthetischer beeld.
De aanduiding IV komt door de eeuwen heen praktisch niet op klokken, laat staan wijzerplaten, voor.

verder is de klok is ruggelings ingebouwd in de toren zodat alleen de wijzerplaat is te zien. de wijzers van de klok zijn goud verguld en de Romeinse cijfers zijn zwart en is in de nacht niet verlicht. Dit uurwerk zit er al vanaf 1870

The clockwork mounted on the tower of St Willibrordus Church was made by bell-foundry Eijsbouts.

It is remarkable that the numeral 4 is not written as it should be

Why was the numeral IV not chosen according to the Roman census? "One explanation may be that it was also Old Roman to state the numeral as IIII. Ancient Romans probably thought the IV was too similar to the first letter of the word IVPITER." But surely those ancient Romans no longer have anything to do with our clocks? Why exactly is IIII on the bells and why in Woerden?

Some other explanations for the choice of IIII, we list them:

At a great distance, IIII is more clearly legible than an IV mounted or stuck half upside down at that spot.
IV half upside down looks (too) much like VI.
A mould to fuse an IV was more expensive.
For the numeral I to IIII, a blacksmith needed to make fewer templates for a dial
Dividing the groups into three with numerals I-II-III-IIII, V-VI-VII-VIII and IX, X, XI and XII gives more balance. A more balanced and aesthetic image.
The indication IV practically does not appear on clocks, let alone dials, throughout the centuries.

Furthermore, the clock is built into the tower backwards so that only the dial can be seen. the hands of the clock are gold-plated and the Roman numerals are black and are not lit at night. This clock has been in place since 1870

Status: Working

Display: Mounted