I.O.O.F Rijnloge 18 - Velp, NL
Sinds 1914 is er een Odd Fellow Lodge in Arnhem gevestigd.
Location: Gelderland, Netherlands

De Rijnloge is opgericht 6 juni 1914 in Arnhem als 18e loge in de Nederlands-Belgische jurisdictie van de I.O.O.F. De loge was een afsplitsing van de Thomas Wildey Loge No. 11, die al in 1903 in Arnhem was opgericht en te groot was geworden. Zeven broederen uit die loge werden als bestuur geïnstalleerd en kort daarop werden vijf nieuwe broederen ingewijd. De keus voor de naam lag voor de hand gezien de ligging van Arnhem aan de Rijn en het feit dat er ook al een Maasloge en een Amstelloge bestonden.

De zittingen vonden de eerste tijd plaats in het Arnhemse cultuurpaleis Musis Sacrum, alwaar een Odd Fellowtempel gewijd was. Twee jaar later trok de Rijnloge in bij de Thomas Wildey Loge in Villa Gelders Spijker aan de Parkstraat 47. Later vonden de loges nog onderdak in Maison Verloop aan de Bouriciusstraat 17.

De Arnhemse loges hebben altijd met elkaar opgetrokken. Over de geschiedenis en de activiteiten van de loge vanaf de oprichting tot en met de Tweede Wereldoorlog is verder weinig bekend.

In de Tweede Wereldoorlog werden door de bezetter namelijk alle boeken en archieven van zogenaamd subversieve organisaties gevorderd en deze zijn grotendeels verloren gegaan. De samenkomsten van de loge waren in de oorlog niet langer geoorloofd. Wellicht zijn die “ondergronds” doorgegaan, maar hierover is niets bekend.

Ernstiger en zeer verdrietig was, dat ook Joodse leden van de Arnhemse loges werden opgepakt en afgevoerd. Het is overigens niet onvoorstelbaar dat er onder de leden destijds ook N.S.B.-ers waren die hier de hand in hadden.

Bijzonder is dat één van de leden in het afval van het leeggehaalde logegebouw nog het preegstempel met het zegel van de Rijnloge heeft teruggevonden.

Na de oorlog waren er te weinig leden over om een loge levend te houden en vonden de overgebleven leden onderdak bij de eveneens uitgedunde Thomas Wildey Loge. Een nieuw gezamenlijk onderkomen werd gevonden aan het Roermondsplein 37. De loge kon weer gaan groeien. Op 14 juni 1952 werd de Thomas Wildey Loge weer gesplitst en ontstond als een feniks een hernieuwde Rijnloge, nu als loge No. 62 en met 24 broederen.

In 1984 werd afscheid genomen van het gebouw aan het Roermondsplein en namen de loges hun intrek in een nieuw onderkomen aan de Jansbinnensingel 23. Dit pand kreeg de naam “Arnhems Odd Fellowhuis” en is in de daaropvolgende jaren flink onder handen genomen en smaakvol ingericht.

In die tijd is ook bij de Grootloge aangekaart om de oorspronkelijke nummering in ere te herstellen. In 1992 was het zover en kreeg de Rijnloge weer zijn oude vertrouwde No. 18 terug.

Door teruglopende ledenaantallen in de loges en uiteindelijk het wegvallen van de Thomas Wildey Loge was het niet langer mogelijk het Arnhems Odd Fellowhuis aan te houden. In 2018 is het Odd Fellowhuis aan de Jansbinnensingel verkocht en per 1 juli van dat jaar hebben de Peri Rebekkahloge en de Rijnloge hun intrek genomen in het Logegebouw Arnhem op de grens van Arnhem en Velp aan de Arnhemsestraatweg 360, waarin ook andere loges – meest vrijmetselaars – samenkomen.

Elke Odd Fellowloge heeft een zegel. Dit zegel wordt gebruikt op officiële documenten van de loge, laat vaak enkele symbolen zien en geeft iets specifieks aan over de loge of de stad of streek waarin de loge is gevestigd.

De Rijnloge No. 18 gebruikt in zijn zegel algemene symbolen van de orde: vriendschappelijk geschudde handen, de drie schakels van Vriendschap, Liefde en Waarheid, het alziend oog en de weegschaal als een symbool voor waarheid. Ook de datum van oprichting: 6 juni 1914, staat vermeld. In het lijnenspel is Jugendstil te herkennen.

In het midden van het zegel is een afbeelding te zien van de kade en binnenstad van Arnhem uit die tijd, met daarvoor de schipbrug over de Nederrijn. Deze pontonbrug – de eerste lag er al sinds 1603 – verbond de Betuwe met Arnhem en was belangrijk voor de ontsluiting van dat gebied. De brug werd intensief gebruikt door handelsverkeer. In 1935 is deze brug vervangen door een vaste brug: de Rijnbrug.

Eng
The Rhine Lodge was founded June 6, 1914 in Arnhem as the 18th lodge in the Dutch-Belgian jurisdiction of the I.O.O.F. The lodge was a division of the Thomas Wildey Lodge No. 11, which had already been founded in Arnhem in 1903 and had outgrown it. Seven brethren from that lodge were installed as board members, and five new brethren were ordained shortly thereafter. The choice of the name was obvious given the location of Arnhem on the Rhine and the fact that a Maaslodge and an Amstellodge already existed.

The sessions initially took place in the Arnhem cultural palace Musis Sacrum, where an Odd Fellow temple was consecrated. Two years later, the Rijnlode moved in with the Thomas Wildey Lodge in Villa Gelders Spijker at Parkstraat 47. Later, the lodges found shelter in Maison Verloop at Bouriciusstraat 17.

The Arnhem lodges have always worked together. Little is known about the history and activities of the lodge from its foundation up to and including the Second World War.

In the Second World War, all books and archives of so-called subversive organizations were requisitioned by the occupying forces and these have largely been lost. The meetings of the lodge were no longer permitted during the war. They may have continued “underground”, but nothing is known about this.

More serious and very sad was that Jewish members of the Arnhem lodges were also arrested and taken away. Incidentally, it is not inconceivable that there were also NSB members among the members at the time who had a hand in this.

What is special is that one of the members has found the embossing stamp with the seal of the Rhine lodge in the rubbish of the emptied lodge building.

After the war, there were too few members left to keep a lodge alive and the remaining members found shelter at the Thomas Wildey Lodge, which was also thinned out. A new joint accommodation was found at Roermondsplein 37. The lodge was able to grow again. On June 14, 1952, the Thomas Wildey Lodge was split again and a renewed Rhine Lodge was created like a phoenix, now as Lodge No. 62 and with 24 brothers.

In 1984, the building on Roermondsplein was said goodbye and the lodges moved into a new home at Jansbinnensingel 23. This building was named “Arnhems Odd Fellowhuis” and was thoroughly renovated in the following years and tastefully decorated.

At that time, the Grand Lodge was also asked to restore the original numbering. In 1992 the time had come and the Rhine lodge got its old trusted No. 18 back.

Due to declining membership numbers in the lodges and the eventual disappearance of the Thomas Wildey Lodge, it was no longer possible to maintain the Arnhems Odd Fellowhuis. In 2018, the Odd Fellowhuis on Jansbinnensingel was sold and on 1 July of that year, the Peri Rebekkahlode and the Rijnlode moved into the Logegebouw Arnhem on the border of Arnhem and Velp at Arnhemsestraatweg 360, which also houses other lodges – mostly freemasons. - getting together.

Each Odd Fellow Lodge has a seal. This seal is used on official lodge documents, often shows some symbols and indicates something specific about the lodge or the city or region in which the lodge is located.

The Rhine Lodge No. 18 uses general symbols of the order in his seal: amicably shaken hands, the three links of Friendship, Love and Truth, the all-seeing eye and the scales as a symbol of truth. The date of establishment: June 6, 1914, is also mentioned. Jugendstil can be recognized in the interplay of lines.

In the middle of the seal is an image of the quay and inner city of Arnhem from that time, with the ship bridge over the Nederrijn in front of it. This pontoon bridge – the first one had been there since 1603 – connected the Betuwe with Arnhem and was important for opening up that area. The bridge was heavily used by trade traffic. In 1935 this bridge was replaced by a fixed bridge: the Rhine Bridge.
Location Details:
Behind a big gate is the location of the odd fellow loge. So you can not come to close to make pictures. Arnhemsestraatweg 360 - 6881 NK - Velp See detailed description.

Date of construction: 1914