Korenmolen de Volharding - Best, NL
31U E 666179 N 5709204
Oude molen die vanaf 1904 met een stoommachine werd uitgerust en later nog met andere typen motoren zoals een petroleum en een dieselmotor
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Korenmolen ‘De Volharding’ is een oude molen die vanaf 1904 met een stoommachine werd uitgerust en later nog met andere typen motoren zoals een petroleum en een dieselmotor.

De molen wordt gerund door een team van vrijwilligers. Zo zijn er gediplomeerde molenaars voor het malen van spelt en tarwe, gidsen die rondleidingen verzorgen.
Rondleidingen zijn gratis. Elke zaterdag van 10.00 – 15.30 uur

"De Volharding is de naam van een ronde stenen stellingmolen in Best, die is gebouwd als korenmolen.

Geschiedenis
De molen werd gebouwd in 1850. In 1884 woedde er na blikseminslag brand in de molen, waarna hij werd hersteld met onderdelen van een gesloopte poldermolen uit het westen van het land, waarschijnlijk in de omgeving van Delft. In 1904 werd een stoommachine geplaatst om niet afhankelijk te zijn van de wind. De Volharding bleef tot 1936 op windkracht malen, hoewel er ook een hulpmotor (olie- of dieselmotor) aanwezig was. In 1938 werd het gevlucht verkocht. In 1947 dreigde sloop, maar de sloopvergunning werd niet afgegeven. De gemeente kocht de romp in 1998, met de bedoeling van de Volharding weer een draaiende molen te maken. In juni 2010 is een kap op de molen geplaatst en in oktober 2011 draaide de Volharding opnieuw. De roeden zijn bij de restauratie voorzien van Van Busselneuzen en remkleppen, een uitvinding die pas kort na de onttakeling van de molen is gedaan. De restaurateurs vonden het aannemelijk dat deze verbetering zou zijn toegepast wanneer De Volharding een aantal jaren langer op windkracht had gemalen.

Het interieur van de zolders is zo goed mogelijk in originele staat gebracht. De maalstenen in een van de twee koppels zijn de originele "blauwe stenen" van voor 1936; die in het andere koppel zijn gemaakt door een plaatselijk bedrijf dat kunststenen molenstenen vervaardigt. In het met de molen verbonden bijgebouw is een proeverij gevestigd."

Eng
Flour mill 'De Volharding' is an old mill that was equipped with a steam engine from 1904 and later with other types of engines such as a petroleum and a diesel engine.

The mill is run by a team of volunteers. There are qualified millers for grinding spelled and wheat, and guides who provide guided tours.
Tours are free. Every Saturday from 10 a.m. to 3:30 p.m

"De Volharding is the name of a round stone tower mill in Best, which was built as a flour mill.

History
The mill was built in 1850. In 1884 a fire raged in the mill after a lightning strike, after which it was repaired with parts of a demolished polder mill from the west of the country, probably in the vicinity of Delft. In 1904 a steam engine was installed so as not to depend on the wind. The Volharding continued to grind on wind power until 1936, although an auxiliary engine (oil or diesel engine) was also present. In 1938 the runaway was sold. Demolition was threatened in 1947, but the demolition permit was not issued. The municipality bought the hull in 1998, with the intention of making the Volharding a rotating mill again. In June 2010 a hood was placed on the mill and in October 2011 the Volharding was running again. During the restoration, the rods were fitted with Van Bussel noses and brake valves, an invention that was only made shortly after the mill was dismantled. The restorers thought it plausible that this improvement would have been applied if De Volharding had pumped on wind power for a number of years longer.

The interior of the attics has been restored to its original state as much as possible. The grinding stones in one of the two couples are the original "blue stones" from before 1936; those in the other couple are made by a local company that manufactures artificial stone millstones. A tasting room is located in the outbuilding connected to the mill."
Year built?: 1850

Is the mill or gin still in operation?: Yes