Adriaan Roland Holst - Bergen (NH) - NL
31U E 614929 N 5836815
Adriaan Roland Holst - Nederlands dichter, bijgenaamd de "Prins der Nederlandse dichters" Amsterdam, 1888 - Bergen, 1976
Location: Noord-Holland, Netherlands

Adrianus (Adriaan) Roland Holst (Amsterdam, 23 mei 1888 – Bergen (Noord-Holland), 5 augustus 1976) was een Nederlands dichter.

Biografie
Holst groeide op in het Gooi. Hij bezocht in Hilversum de Gemeentelijke HBS (deze school is nu naar hem vernoemd en heet het A. Roland Holst College) en studeerde van 1908-1911 Keltische Letteren aan de Universiteit van Oxford. Al op twintigjarige leeftijd wist hij gedichten te plaatsen in het literaire tijdschrift De XXste Eeuw. In 1911 verscheen zijn debuut in boekvorm, de bundel Verzen. In zijn volgende bundels De belijdenis van de stilte en Voorbij de wegen is zijn eigen stem al tot volle wasdom gekomen. De gedragen verzen getuigen van een romantisch verlangen, van mythologie en van verheven eenzaamheid. Deirdre en de zonen van Usnach (1920), dat verscheen in de bibliofiele serie Palladium, is een poëtisch verhaal in een Keltische wereld.

In 1918 ging Holst in Bergen wonen, waar zijn woonhuis thans bij toerbeurt wordt bewoond door verschillende schrijvers en dichters. Hij had verschillende literaire vrienden, zoals Menno ter Braak, J.C. Bloem, E. du Perron, J. Slauerhoff, Herman Gorter, M. Vasalis en Victor van Vriesland. Verder had hij contact met de schilder Carel Willink, die in 1948 in opdracht van het ministerie van onderwijs kunsten en wetenschappen een portret van hem schilderde.

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Holst in 1955 en 1961 genomineerd is geweest voor de Nobelprijs.

Hij overleed in zijn bejaardenhuis te Bergen (Noord-Holland) in 1976 aan de complicaties van een val uit bed.

Adrianus (Adriaan) Roland Holst (Amsterdam, 23 May 1888 - Bergen (Noord-Holland), 5 August 1976) was a Dutch poet.

Biography
Holst grew up in the Gooi region. He attended the Municipal HBS in Hilversum (this school is now named after him and is called A. Roland Holst College) and studied Celtic Literature at Oxford University from 1908-1911. Already at the age of 20, he managed to place poems in the literary journal The XXth Century. In 1911, he published his debut in book form, the collection Verses. In his subsequent collections De belijdenis van de stilte and Voorbij de wegen, his own voice has already reached maturity. The carried verses bear witness to romantic longing, mythology and exalted solitude. Deirdre and the Sons of Usnach (1920), which appeared in the bibliophile Palladium series, is a poetic tale set in a Celtic world.

In 1918, Holst went to live in Bergen, where his residence is now occupied in rotation by various writers and poets. He had several literary friends, including Menno ter Braak, J.C. Bloem, E. du Perron, J. Slauerhoff, Herman Gorter, M. Vasalis and Victor van Vriesland. He was also in contact with the painter Carel Willink, who was commissioned by the Ministry of Education Arts and Sciences to paint a portrait of him in 1948.

The archive of nominations for the Nobel Prize in Literature at the Swedish Academy shows that Holst was nominated for the Nobel Prize in 1955 and 1961.

He died in his retirement home in Bergen, North Holland, in 1976 from complications of a fall from bed.