Skt. Mads kilde - Nyborg, Denmark
32U E 611203 N 6129035
Den helbredende Skt. Mads kilde i Vindinge sogn er en af de stærkest rindende af de fynske helligkilder. Mange år har kildevældet ligget upåagtet hen, men i 2014 er kildebassinet blevet restaureret og løber nu nydeligt kontrolleret til fjorden.
Location: Denmark

Den helbredende Skt. Mads kilde i Vindinge sogn er en af de stærkest rindende af de fynske helligkilder. Mange år har kildevældet ligget upåagtet hen, men i 2014 er kildebassinet blevet restaureret og løber nu nydeligt kontrolleret til Holckenhavn fjord syd for Nyborg. Kilden kendes fra middelalderen, men går ligesom mange andre af helligkilderne nok helt tilbage til oldtiden.

I 1600-tallet indsamlede den oltidsinteresserede læge, Ole Worm, indberetninger om fortidsminder fra landets præster. I en indberetning til Worm i 1623 siges det, "at der vest for Ellen Marsvins hovedgård, nu Holckenhavn, findes en kilde 'Sct. Mathias kilde', hvortil under pavedømmet skal være rejst mange vanføre, der har toet sig af vandet og er blevet helbredt."

Ved Vindinge kirke, knap to kilometer nordvest for kilden, blev der rejst et kapel til Sct. Mathias og i kirkemuren kan man se en stor sten med et kors, der skal være hentet hos Paven i Rom. Intet mindre. Skt. Mads’ Kilde blev desuden besøgt aftenen før den 21. september, der er Skt. Mads’ helgendag. Og netop den dato giver os et vink om, hvem den mystiske Skt. Mads egentlig er. Den 21. september er nemlig helgendag for evangelisten Matthæus, for Mads - eller Mathias - er simpelthen en forfynskning af evangelistnavnet.

Den meget vandrige kilde kan besøges i dagtimerne. Kilden ligger på privat grund, men det er tilladt at gå derud langs stien. Hunde skal holdes i snor.

English: The healing St. Mads kilde in Vindinge parish is one of the strongest flowing of the Funen holy springs. For many years, the source wealth has lain unnoticed, but in 2014 the source basin was restored and now runs neatly controlled to the Holckenhavn fjord south of Nyborg. The spring is known from the Middle Ages, but like many other holy springs probably goes back to ancient times.

In the 17th century, the antiquarian doctor, Ole Worm, collected reports on ancient relics from the country's priests. In a report to Worm in 1623, it is said that "to the west of Ellen Marsvin's main farm, now Holckenhavn, there is a spring 'St. healed."

At Vindinge church, just under two kilometers northwest of the source, a chapel was built for St. Mathias and in the church wall you can see a large stone with a cross, which must have been collected from the Pope in Rome. Nothing less. St. Mads' Kilde was also visited the evening before 21 September, which is St. Mads' saint's day. And precisely that date gives us a hint as to who the mysterious St. Mads actually is. September 21 is the saint's day for the evangelist Matthew, because Mads - or Mathias - is simply a danishication of the evangelist's name.

The very watery spring can be visited during the day. The spring is on private land, but it is permitted to go out there along the path. Dogs must be kept on a leash.
Public or Private Land?: Private

Public Land Fees?: No fee