Westmolen - Gorinchem - NL
31U E 633651 N 5745051
De Westmolen is een in 1814 gebouwde wipmolen in de gemeente Gorinchem leuk dat ernaast een replica staat
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Westmolen is een in 1814 gebouwde wipmolen in de gemeente Gorinchem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De molen diende ter vervanging van een in 1813 tijdens het beleg van Gorinchem door Franse troepen vernielde eerdere molen. De molen bemaalde samen met zijn in 1817 gebouwde buurmolen, de Oostmolen, de polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. De twee molens hebben deze functie sinds 1971 niet meer.

Nadat beide molens buiten bedrijf zijn gekomen, zijn ze ingesloten door diverse sportvelden, wegen en bovenal veel bomen en struiken. De zogenaamde molenbiotoop is dan ook zeer slecht voor de molens en dit belemmert het functioneren van de molens. Ondanks dat zijn de molens maalvaardig, zij het in circuit. In 1973 heeft de gemeente Gorinchem de molens gekocht om ze in 1981/82 te restaureren. De Westmolen heeft hierbij zijn stroomlijnwieken van het het systeem van Bussel behouden. De molen wordt, net zoals de Oostmolen, bewoond door een vrijwillig molenaar. Deze stelt de molen zeer regelmatig in werking. Sinds 1 januari 2017 is de molen, evenals de andere drie molens van Gorinchem, in eigendom overgedragen aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).

The Westmolen is a seesaw mill built in 1814 in the municipality of Gorinchem, in the Dutch province of South Holland. The mill served to replace an earlier mill destroyed by French troops in 1813 during the siege of Gorinchem. The mill, together with its neighbour mill, the Oostmolen, built in 1817, operated the polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. The two mills have not had this function since 1971.

After both mills went out of operation, they are enclosed by various sports fields, roads and, above all, many trees and bushes. Therefore, the so-called mill biotope is very bad for the mills and this hinders their functioning. Despite this, the mills are milling capable, albeit in circuit. In 1973, the municipality of Gorinchem bought the mills in order to restore them in 1981/82. In the process, the West Mill retained its fairing blades of the van Bussel system. Like the Oostmolen, the mill is occupied by a volunteer miller. This one operates the mill very regularly. Since 1 January 2017, ownership of the mill, like the other three mills in Gorinchem, has been transferred to the Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).

Where is original located?: naast de replica

Where is this replica located?: Gorinchem