Hoek Voorstraat Nieuwstraat - Kockengen - NL
Hoek Voorstraat Nieuwstraat helaas is de mooie brug verdwenen
Location: Utrecht, Netherlands

Hoek Voorstraat - Nieuwstraat

In de 17de eeuw was Kockengen behoorlijk welvarend door de goede waterverbindingen met Amsterdam en Utrecht. Van de huizen uit die tijd zijn alleen de twee huizen met trapgevels op de hoek Voorstraat-Nieuwstraat nog over. Vrijwel het hele dorp, op deze huizen en de kerk na, is in het rampjaar 1672 platgebrand. In dat jaar vielen Franse troepen de Republiek binnen. Zij werden tegengehouden door de watervlakte van de Oude Hollandse Waterlinie, die van Schoonhoven over Oudewater en Woerden naar Nieuwersluis liep. Breukelen en Kockengen lagen net buiten de waterlinie en vielen ten prooi aan de brandstichtende en plunderende Fransen. Beide dorpen raakten zwaargehavend, mede door het feit dat veel huizen nog in hout gebouwd werden.

Op de oude foto uit ca. 1950 is te zien dat de hele Bijleveld toen nog water was. In 1958 is, ondanks protest van de Kockengense gemeenteraad, een deel van de Bijleveld gedempt. De houten klapbrug verdween toen uit het straatbeeld. De dijk was nog niet bestraat, je ziet de sporen in de modder. De melkbussen bij de brug herinneren aan het agrarisch verleden van het dorp.

Corner of Voorstraat - Nieuwstraat

In the 17th century, Kockengen was quite prosperous due to the good water connections with Amsterdam and Utrecht. Of the houses from that era, only the two houses with stepped gables on the corner Voorstraat-Nieuwstraat remain. Almost the entire village, apart from these houses and the church, was burnt down in the disaster year 1672. In that year, French troops invaded the Republic. They were stopped by the water plain of the Old Dutch Waterline, which ran from Schoonhoven across Oudewater and Woerden to Nieuwersluis. Breukelen and Kockengen were just outside the water line and fell prey to the arson and plundering French. Both villages became heavily fortified, partly due to the fact that many houses were still built in wood.

The old photo from around 1950 shows that the entire Bijleveld was then still water. In 1958, despite protests from the Kockengen municipal council, part of the Bijleveld was drained. The wooden swing bridge then disappeared from the streetscape. The dike was not yet paved; you can see the tracks in the mud. The milk cans near the bridge are a reminder of the village's agricultural past.

Group that erected the marker: routeyou

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: