Kockengense Molen - Kockengen - NL
Kockengense molen aan de wagendijk in Kockengen
Location: Utrecht, Netherlands

Historie Kockengense Molen
De eerste vermelding van de Kockengense Molen is in 1653, vandaar dat we dat jaartal aanhouden als bouwjaar. In 1726 is het bovenhuis vervangen. De molen heeft tot ongeveer 1960 gewerkt en bemaalde de 341 hectare grote Polder Kockengen. Sinds 1962 gebeurt dit met een elektrisch gemaal. Gelukkig is de historische molen bewaard gebleven en kan hij sinds een ingrijpende restauratie in 2012 weer draaien én malen. De Kockengense Molen fungeert nu zelfs als reservegemaal.

Luilekkerland
Het landschap in de omgeving van het dorp Kockengen is ontstaan na het jaar 1000, toen kolonisten de veenwildernis introkken om deze te ontginnen. De naam Kockengen is afgeleid van ‘pays de cockagne’ ofwel ‘luilekkerland’. Voor de molenaar en zijn gezin was het allesbehalve een luilekkerland. Het beroep was zwaar.

De molenaar diende in alle weersomstandigheden klaar te staan, want bij zware regenval en ander ongerief moest de polder worden behoed voor overstroming. De heemraden – de voorlopers van de waterschappen en voornamelijk bestaande uit boeren – stelden strenge instructies voor de molenaar op en de inkomsten waren relatief laag. De molenaar van de Kockengense Molen verdiende aan het begin van de 19e eeuw nog geen honderd gulden per jaar. Poldermolenaars vulden hun loon aan met vissen, het houden van varkens en het schoonmaken van sloten.

Oorspronkelijk woonde de molenaar met zijn gezin in de ondertoren van de molen. Nu kunnen we ons dat niet meer voorstellen, een groot gezin in zo’n klein huisje, maar vroeger was het heel gewoon. Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd er naast de molen een huisje gebouwd.
bron (visit link)
info over de molen zelf (visit link)
=--------------------

History of the Kockengen Mill
The first mention of the Kockengen Mill is in 1653, which is why we keep that year as the year of construction. The upper house was replaced in 1726. The mill operated until around 1960, draining the 341-hectare Polder Kockengen. Since 1962, this has been done with an electric pumping station. Fortunately, the historic mill has been preserved and, since a major restoration in 2012, it can turn and grind again. The Kockengen Mill now even serves as a back-up pumping station.

Lazy country
The landscape around the village of Kockengen was created after the year 1000, when settlers moved into the peat wilderness to reclaim it. The name Kockengen is derived from 'pays de cockagne' or 'idle land'. For the miller and his family, it was anything but idle land. The profession was tough.

The miller had to be ready in all weathers, because in case of heavy rain and other inconveniences, the polder had to be protected from flooding. The heemraden - the forerunners of the water boards and mainly consisting of farmers - set strict instructions for the miller and the income was relatively low. The miller of the Kockengen Mill earned less than a hundred guilders a year at the beginning of the 19th century. Polder millers supplemented their wages by fishing, keeping pigs and cleaning ditches.

Originally, the miller lived with his family in the mill's lower tower. Now we can no longer imagine that, a large family in such a small house, but it used to be quite common. It was only at the end of the nineteenth century that a small house was built next to the mill.
source (visit link)
info on the mill itself (visit link)