Tulpen - Nagele, NL
In de noordoostpolder staan ieder jaar velden vol met Tulpen in bloei.
Location: Flevoland, Netherlands

"For the preservation of this locality, collection or picking is prohibited"

"Tulpen groeien goed op de vroegere zeebodem Toen de Noordoostpolder in 1942 droog viel, werd een groot deel van het gebied ingericht voor landbouw. De eerste tulpenbollen gingen in de jaren 60 de grond in. De voormalige zeebodem bleek vruchtbare grond en zeer geschikt voor het kweken van tulpen. De mineralen in de bodem worden door tulpen namelijk gebruikt als voedingsstoffen. Inmiddels hebben vele telers zich in de Noordoostpolder gevestigd en is deze polder met zo’n 2000 hectare tulpenvelden één van de grootste tulpengebieden van Nederland geworden, goed voor bijna 1 miljard verkoopbare bollen!

De tulp wordt gezien als iets typisch Nederlands, maar van oorsprong komt de tulp uit Turkije. Het woord tulp komt van het Latijnse woord Tulipa: de bloem die lijkt op een tulband. In de zestiende eeuw werd de tulp vanuit Turkije meegenomen naar Nederland, waar deze snel erg populair werd onder de welgestelden. Zó populair zelfs dat er een heuse tulpenmanie ontstond: tulpen werden steeds maar meer waard totdat uiteindelijk de markt volledig instortte. De tulpenhandel was de eerste economische zeepbel die in Nederland uiteenspatte...

Wanneer bloeien tulpen? Over het algemeen bloeien tulpen vanaf half april tot aan begin mei, maar precieze data zijn niet te voorspellen. De tulp is namelijk een natuurproduct. Zo is de bloei van tulpen grotendeels afhankelijk van het weer en kan iedere soort bovendien op een ander moment bloeien.

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met de bloei? Bekijk dan in de periode april-mei de bloeimeter van het Tulpenfestival. Tijdens het jaarlijkse Tulpenfestival wordt de bloeimeter dagelijks bijgewerkt. Zo kun je zien hoeveel procent van de tulpen op dat moment in bloei staat.

Van een afstandje In het voorjaar staat de polder in bloei: een prachtig gezicht. Bekijk de tulpen van een afstandje en betreed de velden niet. Door de velden wel te betreden loop je het risico de gewassen te beschadigen, met veel gevolgen voor de teler. Ook is het niet de bedoeling om bij de telers/bewoners op het erf te parkeren. Dit is hun privébezit en persoonlijke leefruimte, die we dienen te respecteren. Langs de weg parkeren en vanuit de berm foto's maken mag natuurlijk wel. Maar let wel goed op bij het oversteken van de weg.

Wil je toch graag een selfie maken in de tulpenvelden? Bezoek tijdens het Tulpenfestival dan zeker het Tulpenbelevingsveld in Creil. Hier wandel je tussen de honderden verschillende soorten tulpen in de showtuin en maak je naar hartenlust de mooiste foto’s. Er zijn ook drie selfievelden, die met een speciaal patroon zijn aangeplant. Als de tulpen in bloei staan, komen daar de mooiste kunstwerken tevoorschijn.

Een andere aanrader is de Tulpenpluktuin in Marknesse. Daar kun je de mooiste foto's maken en zelfs picknicken tussen de tulpen. En vergeet niet om je eigen bos prachtige tulpen te plukken om mee naar huis te nemen. Zo kun je thuis nog heerlijk nagenieten van je bezoek aan de tulpenvelden van de Noordoostpolder.

De kop is eraf! Wist je dat de tulpenbollen in het veld worden gekweekt voor de bol en niet voor de bloem? Nadat er een selectie heeft plaatsgevonden en het veld geïnspecteerd is, worden de bloemen gekopt: de bloemen gaan eraf. Zonde, denken veel mensen. Maar op deze manier gaat alle energie naar de bol en niet meer naar de bloem. Eind juni worden de bollen geoogst, ook wel gerooid. De bollen die groot genoeg zijn, worden verkocht. Bijvoorbeeld aan kwekers die er mooie tulpenbloemen van gaan kweken. Als de bol nog niet groot genoeg is, wordt deze in het najaar opnieuw geplant voor een nieuwe teelt." https://www.visitnoordoostpolder.nl/nl/blogs/onze-tulpen

Eng
"Tulips grow well on the former seabed When the Noordoostpolder fell dry in 1942, a large part of the area was used for agriculture. The first tulip bulbs went into the ground in the 1960s. The former seabed turned out to be fertile soil and very suitable for growing tulips. The minerals in the soil are used by tulips as nutrients. Many growers have now established themselves in the Noordoostpolder and this polder with around 2000 hectares of tulip fields has become one of the largest tulip areas in the Netherlands, good for almost 1 billion salable bulbs!

The tulip is seen as something typically Dutch, but originally the tulip comes from Turkey. The word tulip comes from the Latin word Tulipa: the flower that resembles a turban. In the sixteenth century, the tulip was brought from Turkey to the Netherlands, where it quickly became very popular among the wealthy. So popular that there was a real tulip mania: tulips became more and more valuable until finally the market collapsed completely. The tulip trade was the first economic bubble to burst in the Netherlands...

When do tulips bloom? In general, tulips bloom from mid-April to early May, but precise dates cannot be predicted. The tulip is a natural product. For example, the flowering of tulips largely depends on the weather and each variety can also bloom at a different time.

Are you curious about the status of flowering? Then view the tulip festival's bloom meter in the period April-May. The bloom meter is updated daily during the annual Tulip Festival. This way you can see what percentage of the tulips are in bloom at that moment.

from a distance In the spring the polder is in bloom: a beautiful sight. Watch the tulips from a distance and do not enter the fields. By entering the fields you run the risk of damaging the crops, with many consequences for the grower. It is also not the intention to park on the property of the growers/residents. This is their private property and personal living space, which we must respect. Parking along the road and taking pictures from the roadside is of course allowed. But be careful when crossing the road.

Would you still like to take a selfie in the tulip fields? Be sure to visit the Tulip Experience Field in Creil during the Tulip Festival. Here you can walk among the hundreds of different types of tulips in the show garden and take the most beautiful pictures to your heart's content. There are also three selfie fields, which are planted with a special pattern. When the tulips are in bloom, the most beautiful works of art appear there.

Another recommendation is the Tulip Picking Garden in Marknesse. There you can take the most beautiful pictures and even have a picnic among the tulips. And don't forget to pick your own bunch of beautiful tulips to take home. This way you can enjoy the afterglow of your visit to the tulip fields of the Noordoostpolder at home.

It's started! Did you know that the tulip bulbs are grown in the field for the bulb and not for the flower? After a selection has been made and the field has been inspected, the flowers are headed: the flowers are cut off. Sin, many people think. But in this way all the energy goes to the bulb and no longer to the flower. At the end of June, the bulbs are harvested, also known as grubbed. The bulbs that are big enough are sold. For example, to growers who will grow beautiful tulip flowers from it. If the bulb is not yet big enough, it is replanted in the autumn for a new crop." https://www.visitnoordoostpolder.nl/nl/blogs/onze-tulpen
Species:
Tulips Tulips Tulips and more Tulips