Kærgård Klitplantage - Henne, Danmark
32U E 447741 N 6173703
I Kærgård klitplantage er 300.000 tons giftigt spildevand fra Grindstedværket ledt ud i klitterne over 17 år...In Kærgård dune plantation, 300,000 tons of toxic waste water has been discharged into the dunes over 17 years.
Location: Region Syddanmark, Denmark

I Kærgård klitplantage også kaldet "giftens kirkegård" er 300.000 tons giftigt spildevand fra Grindstedværket ledt ud i klitterne over 17 år. Oprensningen foregår stadig.
Det er beregnet at følgende i alt er dumpet i Kærgård klitplantage: 2,35 ton kviksølv, 3,37 ton Cyanid, 221 ton Sulfonamider, 215 ton klorerede opløsningsmidler, 23,7 ton toluen.

Jeg opdagede selv stedet i 2013, da jeg var på geocaching. Pludselig var der en besynderlig lugt, som vi ikke kunne lokalisere. Et par af de lokale geocachere kunne dog fortælle at det var fra giftdepoterne. Da vi kom til selve området så vi personale gå rundt i beskyttelsesdragter og masker. Det virkede skræmmende.
Igennem årene har jeg været på stedet flere gange og har set at oprensningen går langsomt.
Skilte og gule pæle advarer om adgangsforhold. Disse skilte kan dyrene i Kærgård klitplantage ikke læse, og derfor kan man se spor af både krondyr, harer og andre dyr og fugle. Uvist hvordan forureningen påvirker disse.

Grindstedværket og Kærgård klitplantage:

1924: Grindstedværket grundlægges i Grindsted, en by i midtjylland. Producerer i starten organiske kemikalier, senere udvides til at producere vitaminpiller og lægemidler. Spildevandet indeholder stoffer som kviksølv, cyanid, benzen og klorerede opløsningsmidler.

1956: Borgerne klager over lugten fra spildevandet, og fabrikken ansøger staten om tilladelse til at det kan deponeres i Kærgård klitplantage. Staten giver tilladelse til dette og første tankbil tømmer 12000 liter spildevand i grube 1 17. januar 1957. Herefter tømmes dagligt 2-3 transporter af spildevand.

1961: Beboerne i sommerhusene klager over lugten fra depotet i Kærgård klitplantage. Helt op til 25 km væk fra kan det lugtes, selv vasketøj lugter. Omtales som lugten af kattepis. Grindstedværket dækker gruberne til med et tag, som fjerne den værste lugt.

1963: Det siver også fra gruberne hvilket har forurenet jord, grundvand og badevand. Der indføres et 1400 meter langt bade- og opholdsforbud ved stranden ud for Kærgård klitplantage.

1973: Den sidste tankbil tømmer spildevand i grube nummer 6. I alt er der i 17 år tømt 286 mio giftigt spildevand i 6 gruber.

2007: Miljøministeriet og Region Syddanmark laver en aftale om at rydde op efter forureningen i Kærgård Klitplantage.

2008: Oprydning begynder og forurenet jord fjernes. Der pumpes også kemikalier og bakterier ned i grundvandet, som skal rense vandet og fjerne de fleste giftstoffer.

2022: Sidste etape af oprydningen starter.

2042: Badeforbud forventes ophævet. (visit link)

Forurening i Kærgård Klitplantage: (visit link)

MSt (Miljøstyrelsen / National Environment Agency (visit link)

In Kærgård dune plantation, also called "the poison's graveyard", 300,000 tons of toxic waste water from Grindstedværket has been discharged into the dunes over 17 years. The cleanup is still ongoing. It is calculated that the following in total have been dumped in the Kærgård dune plantation: 2.35 tons of mercury, 3.37 tons of cyanide, 221 tons of sulfonamides, 215 tons of chlorinated solvents, 23.7 tons of toluene.

I discovered the place myself in 2013 when I was geocaching. Suddenly there was a strange smell that we could not locate. However, a few of the local geocachers could tell that it was from the poison depots. When we got to the area itself we saw staff walking around in protective suits and masks. It seemed scary.
Over the years, I have been to the site several times and have seen that the clean-up is progressing slowly.
Signs and yellow poles warn of access conditions. The animals in Kærgård klitplantage cannot read these signs, and therefore you can see traces of deer, hares and other animals. It is not known how the pollution affects these.

Grindstedværket and Kærgård dune plantation:

1924: The Grindsted factory is founded in Grindsted, a town in central Jutland. Initially produces organic chemicals, later expands to produce vitamin pills and pharmaceuticals. The waste water contains substances such as mercury, cyanide, benzene and chlorinated solvents.

1956: Citizens complain about the smell from the waste water, and the factory applies to the state for permission to deposit it in the Kærgård dune plantation. The state gives permission for this and the first tanker truck empties 12,000 liters of waste water into pit 1 on 17 January 1957. After that, 2-3 transports of waste water are emptied daily.

1961: The residents of the holiday houses complain about the smell from the depot in Kærgård dune plantation. It can be smelled up to 25 km away, even laundry smells. Referred to as the smell of cat pee. Grindstedværket covers the pits with a roof, which removes the worst smell.

1963: It also seeps from the pits, which has contaminated soil, groundwater and bathing water. A 1,400 meter long bathing and staying ban is introduced at the beach next to Kærgård dune plantation.

1973: The last tanker truck empties waste water into pit number 6. In total, 286 million toxic waste water has been emptied into 6 pits in 17 years.

2007: The Ministry of the Environment and Region Southern Denmark make an agreement to clean up after the pollution in Kærgård Klitplantage.

2008: Cleanup begins and contaminated soil is removed. Chemicals and bacteria are also pumped into the groundwater, which must clean the water and remove most toxins.

2022: Last stage of the clean-up starts.

2042: Bathing ban is expected to be lifted.