Former vuurtoren Harderwijk - Harderwijk - NL
bovenop de Vischpoort bevind zich een vuurtoren deze werkte van 1851 tot 1947
Location: Gelderland, Netherlands

De Vischpoort, gebouwd eind 14e eeuw, is de enig overgebleven stadspoort aan de waterkant in Harderwijk.

Door deze poort werd vis van en naar de boten gebracht. De grote boten die de vis vervoerden konden vanwege ondiepte niet tot de kust komen. De vis werd daarom overgeladen op kleinere boten. Deze bootjes voeren dus de hele dag heen en weer.

Daarnaast had de poort ook een beschermende functie tegen vijanden en tegen het water. Als het water te hoog kwam, kon hij gesloten worden. De huizen aan de Vischmarkt zijn ook wat hoger gebouwd en of hebben een vloedkamer, voor het geval dat de poort te laat gesloten werd.

Naast de poort loopt de stadsmuur en staan wat huisjes.

Boven op de Vischpoort is in 1851 een vuurtoren gebouwd. Na de afsluiting van de Zuiderzee verloor dit licht zijn betekenis, zodat hij vermoedelijk in 1947 werd gedoofd. Tegenwoordig gaat het licht alleen aan bij speciale gelegenheden.
bron (visit link)
bron 2 (visit link)

The Vischpoort, built in the late 14th century, is the only remaining city gate on the waterfront in Harderwijk.

Through this gate, fish was transported to and from the boats. The large boats that transported the fish could not reach the shore due to shallow depths. The fish were therefore transferred to smaller boats. These small boats thus sailed back and forth all day.

In addition, the gate also had a protective function against enemies and against the water. If the water rose too high, it could be closed. The houses on the Vischmarkt were also built a bit higher and or had a flood chamber, in case the gate was closed too late.

Next to the gate runs the city wall and there are some cottages.

A lighthouse was built on top of the Vischpoort in 1851. After the closure of the Zuiderzee, this light lost its significance, so it was probably extinguished in 1947. Nowadays, the light goes on only on special occasions.
Source (visit link)
Source 2 (visit link)