Former kasteel Bronkhorst - Bronkhorst - NL
heuvel van het oude kasteel Bronkorst
Location: Gelderland, Netherlands

Pal ten westen van het kleinste stadje van Nederland, ligt nog steeds de burchtheuvel, waarop eens het trotse kasteel Bronkhorst gebouwd werd. Het kasteel werd in 1828 grotendeels gesloopt. Op de overblijfselen werd een landhuis gebouwd, dat op haar beurt, in 1904, werd afgebroken. Sindsdien ligt de burchtheuvel te wachten op de archeologen, die misschien nog interessante sporen van de vroegere bewoning uit de fundamenten kunnen opdiepen.
Machtig slot
Het kasteel dat vroeger op de burchtheuvel stond was een machtig slot, dat van hoge ouderdom moet zijn geweest. De heuvel is namelijk een zogenaamde motte. Dat is het vroegst voorkomende kasteeltype in ons land. Een motte is een kunstmatige heuvel, die ontstond doordat de grond uit een cirkelvormige omgrachting in het midden werd opgeworpen. Op de zo ontstane heuvel werd vervolgens een burcht gebouwd. Aanvankelijk zijn dit soort burchten eerst van hout geweest, later werd het hout vervangen door de meer duurzame steen.

Heren van Bronkhorst
De eerste heren van Bronkhorst werden al vermeld in het jaar 1140. Het waren belangrijke, invloedrijke ridders: ze waren baanderheren - één van de vier die in het toenmalige Gelderland voorkwamen. En een baanderheer was inderdaad een machtig man, hij was niet ondergeschikt aan de landsheer, de graaf van Gelre, maar viel direct onder het gezag van de Duitse keizer, die het in deze streken destijds voor het zeggen had. Ook de graven van Gelre vielen onder het gezag van deze keizer.
Gelre
Het geslacht Bronkhorst speelde in Gelre een belangrijke rol, vooral in de veertiende eeuw toen deze heren overhoop lagen met de Heeckerens. Er vormden zich twee partijen rond deze ridderfamilies, die elk partij kozen voor de zonen van graaf Reinald II. Met het gevangen zetten van Reinald III op kasteel de Nijenbeek te Voorst kwam er een voorlopig einde aan de ongeregeldheden in Gelre.
De Bronkhorsten hebben het kasteel eeuwenlang bezeten, maar in 1553 overleed de laatste graaf van Bronkhorst. Deze graaf, Joost, had geen testament gemaakt en het Hof van Gelre moest daarom een erfgenaam aanwijzen. Dat werd zijn nicht, Ermgard van Wisch, die weduwe was van George, graaf van Limburg Stirum. Tot 1714 bleef het kasteel in handen van deze familie. Daarna volgden verschillende eigenaren elkaar op en dat zal wel de reden geweest zijn, dat het slot langzaam in verval raakte.
Slotkapel
De slotkapel van kasteel Bronkhorst is nog steeds in goede staat. Ze wordt gebruikt als Nederlands hervormde kerk. Er hangt een aantal wapenschilden in het kerkje, die het bekijken waard zijn. Ze houden de herinnering levend aan de bewogen geschiedenis van de bannerheerlijkheid Bronkhorst, waarmee het stadje Bronkhorst uiteraard nauw verbonden was.
bron (visit link)

Just west of the smallest town in the Netherlands, still lies the castle hill on which the proud Bronkhorst castle was once built. The castle was largely demolished in 1828. A country house was built on the remains, which in turn, was demolished in 1904. Since then, the castle mound has been lying in wait for archaeologists, who may still be able to unearth interesting traces of past habitation from its foundations.
Mighty castle
The castle that used to stand on the castle hill was a mighty castle, which must have been of great age. The hill is in fact a so-called motte. This is the earliest common type of castle in our country. A motte is an artificial hill, created by raising the ground from a circular moat in the middle. A castle was then built on the hill thus created. Initially, such castles were made of wood, but later the wood was replaced by the more durable stone.

Lords of Bronkhorst
The first lords of Bronkhorst were mentioned as early as 1140. They were important, influential knights: they were baanderheer - one of the four that existed in what was then Gelderland. And a baanderheer was indeed a powerful man; he was not subordinate to the lord of the manor, the count of Gelre, but fell directly under the authority of the German emperor, who ruled these regions at the time. The Counts of Gelre were also under the authority of this emperor.
Gelre
The Bronkhorst family played an important role in Gelre, especially in the 14th century, when these lords were at odds with the Heeckerens. Two parties formed around these knightly families, each taking sides with the sons of Count Reinald II. With the imprisonment of Reinald III at castle de Nijenbeek in Voorst, the disturbances in Gelre came to a provisional end.
The Bronkhorsts owned the castle for centuries, but in 1553 the last count of Bronkhorst died. This count, Joost, had not made a will, so the Court of Gelre had to appoint an heir. This became his niece, Ermgard van Wisch, who was the widow of George, Count van Limburg Stirum. The castle remained in the hands of this family until 1714. After that, various owners succeeded each other, which must have been the reason why the castle slowly fell into disrepair.
Castle chapel
The castle chapel of Bronkhorst Castle is still in good condition. It is used as a Dutch Reformed church. A number of coats of arms hang in the little church, which are worth looking at. They keep alive the memory of the eventful history of the Bronkhorst banner fiefdom, to which the town of Bronkhorst was of course closely connected.
bron (visit link)

Where is original located?: origeneel stond hier van 1731 tot 1902