Träbjörnen har nickat till - Sveg, Jämtlands Län, Sweden
Article on the large wooden bear in Sveg, that is starting to nod.
Location: Jämtland, Sweden

Träbjörnen har nickat till

Den väldiga träbjörnen i Sveg rör på sig. Huvudet har dalat betänkligt de senaste åren och frågan är hur pålitligt och säkert bygget är? – Det handlar om en konstruktionsmiss. Frågan är om huvudet verkligen kommer att sitta kvar, säger en person som sett att nallen börjar tappa hakan.

Uppmärksamma personer har sett att träbjörnens huvud allt mer börjar vika ner sig. De linjer som vid bygget var lodräta har under åren vinklats ner. Detta syns med blotta ögat och TH har genom att montera ihop ett foto taget 2009 med en bild i dagens läge kunnat konstatera att det inte handlar om någon synvilla. Uppskattningsvis har nallen blivit några decimeter lägre, men värre är att den från början framtunge björnen blir än mer framtung.

– Det är en konstruktionsmiss. Det ser inte alls bra ut jag undrar om kommunen verkligen har koll på det här. I värsta fall kan ju hela huvudet ramla av, säger en person som vill vara anonym.

– Att den är framtung och därav börjat luta har vi märkt sedan tidigare. Bland annat då det vatten som kommer in rinner framåt på de våningsgolv som finns i björnen, säger Per-Erik Hedh, vid kommunens tekniska kontor.

– Vi har borrat upp hål för att vatten ska kunna rinna ut.

Han säger att kommunen nu ska besikta bygget och kontrollera konstruktionen när uppgifter når honom att huvudet börja luta.

– Det finns en stålkonstruktion invändigt som förankrar huvudet. Vi bör nu kontrollera att inget har hänt med den. Dessutom ska vi försöka mäta upp björnen så vi får rikta referenspunkter. Då har vi något att jämföra med om något ändras, säger Per-Erik Hedh.

Det läker fortfarande in vatten i konstruktionen?

– Ja, på vissa ställen kan man se rakt ut på björnens nacke och rygg. Detta då större delen av tyngden i konstruktionen är fram på björnen.

Björnen uppfördes 2003-2005 av Svegs Samverkansgrupp för att vara ett landmärke för Sveg och Härjedalen. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m² golvyta.

Den byggdes på plats upp till nio meters höjd. Därefter byggdes den i sektioner som lyftes på plats av en mobilkran. Den är 13 meter hög, väger 80 ton. Det har gått åt 210 kubikmeter virke samt 570 000 spikar, som bara de väger fyra ton.

Björnen övertogs efter färdigställandet av Härjedalens kommun.

The wooden bear has nodded

The huge wooden bear in Sveg is moving. The head has dropped precariously in recent years and the question is how reliable and safe is the build? - It is about a construction error. The question is whether the head will really stay on, says one person who has seen the teddy bear start to lose its chin.

Observant people have seen that the wooden bear's head is increasingly beginning to fold down. The lines that were vertical during construction have been angled down over the years. This can be seen with the naked eye, and by combining a photo taken in 2009 with a picture in today's condition, TH has been able to establish that it is not an optical illusion. It is estimated that the teddy bear has become a few centimeters lower, but what is worse is that the initially front-heavy bear is becoming even more front-heavy.

- It is a construction error. It doesn't look good at all, I wonder if the municipality really has a handle on this. In the worst case, the whole head could fall off, says a person who wishes to remain anonymous.

- We have already noticed that it is front-heavy and has therefore started to lean. Among other things when the water that comes in flows forward on the floors that are in the bear, says Per-Erik Hedh, at the municipality's technical office.

- We have drilled holes for water to drain out.

He says that the municipality will now inspect the building and check the construction when information reaches him that the head starts to tilt.

– There is a steel structure inside that anchors the head. We should now check that nothing has happened to it. In addition, we will try to measure the bear so that we can direct reference points. Then we have something to compare with if something changes, says Per-Erik Hedh.

Is water still leaking into the construction?

- Yes, in some places you can see straight out the bear's neck and back. This as most of the weight in the construction is at the front of the bear.

Björnen was erected in 2003-2005 by Sveg's Cooperation Group to be a landmark for Sveg and Härjedalen. It is built from 60 cm long plank pieces to a self-supporting shell which internally consists of three levels with approx. 70 m² of floor space.

It was built on site up to nine meters high. It was then built in sections which were lifted into place by a mobile crane. It is 13 meters high, weighs 80 tons. It has taken 210 cubic meters of wood and 570,000 nails, which alone weigh four tons.

Björnen was taken over after completion by Härjedalen municipality.

Type of publication: Newspaper