LARGEST sea mammal park in Europe - Dolfinarium, Harderwijk
The Dolfinarium in Harderwijk is the largest zoo focussing on sea mammals in Europe
Location: Gelderland, Netherlands

NL Van bron
Dolfinarium Harderwijk is een dolfinarium te Harderwijk in Nederland. Eigenaar is de Spaanse groep Aspro Ocio. Het is het grootste zeezoogdierenpark van Europa en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het park werd in 1955 gesticht als nevenactiviteit bij de exploitatie van een speeltuin. In 1965 werden de deuren van het dolfinarium geopend voor publiek.

In 1955 startte ondernemer Frits den Herder, die samen met broer Coen eigenaar was van een lokale rederij en een speeltuin in Harderwijk, met het 'verzamelen' van zeezoogdieren. Hiermee zette hij het werk van zijn vader Eibert den Herder voort, een ex-schipper die zich, na een vergeefse poging om de afsluiting van de Zuiderzee te stoppen, inzette om het toerisme naar Harderwijk te krijgen. Hij bouwde in 1965 het eerste dolfinarium in Nederland. Bezoekers konden tegen betaling een kijkje komen nemen en zo leren over verschillende dieren van de zee. In de jaren van Den Herder werden naast tuimelaardolfijnen ook Pacifische walrussen, Californische zeeleeuwen, stellerzeeleeuwen, gewone en grijze zeehonden, zwarte zwaardwalvissen en een orka aan het dierenbestand toegevoegd.

In 1989 werd het park verkocht aan Ruud de Clercq, voormalig directeur van pretpark Efteling. Hij breidde het park uit met een Roggenrif, een bassin waar bezoekers roggen en haaien kunnen aaien, een 3D-filmtheater, een opvangcentrum voor walvisachtigen en in 1997 een lagune, een natuurlijk bassin voor Californische zeeleeuwen, tuimelaardolfijnen, verschillende soorten vissen, krabben en kreeften. In 2001 werd Dolfinarium Harderwijk verkocht aan het Franse recreatiebedrijf Compagnie des Alpes (CdA). Deze onderneming is gespecialiseerd in het exploiteren van ski-accommodaties, amusementparken en ander familievermaak. In 2005 kreeg Dolfinarium Harderwijk een facelift. Er werd een nieuwe ingang gebouwd en er werd een nieuw walrussenverblijf en bruinvissenverblijf geopend. In 2013 werd de koepel van het zeezoogdierenpark verbouwd en kwam er de dolfijnenshow 'Aqua Bella'. Deze show heeft een educatieve kant in de vorm van een verhaal over de gevolgen van afval in zee en de opwarming van de aarde. Verder werd het Roggenrif uitgebreid met verschillende aquaria waarin Noordzeedieren te zien zijn.

Eind 2014 verkocht Compagnie des Alpes het dolfinarium aan de Spaanse groep Aspro Ocio voor een bedrag van 18 miljoen euro.

In de zomer van 2017 opende het park een attractie waar geen dieren bij betrokken zijn. Deze attractie 'Waterpret' is het begin van een omvorming tot waterpretpark voor kinderen waarin dierenshows minder centraal staan. Op 1 juli 2019 openende het park zijn tweede waterattractie. Deze attractie bestaat uit drie lange waterglijbanen met natuurlijke kleuren. De eerste is 20 meter lang en is ook de steilste van het trio. De tweede glijbaan is 56 meter lang en heeft van binnen in lichteffecten. De laatste glijbaan is 71 meter lang en is een bandenglijbaan waar twee personen tegelijk af kunnen glijden. De glijbanen liggen naast de eerdere aangelegde waterattractie. Dit glijbanentrio is 8 meter hoog.
ENG From source
Dolfinarium Harderwijk is a dolphinarium in Harderwijk in the Netherlands. Owner is the Spanish group Aspro Ocio. It is the largest marine mammal park in Europe and attracts hundreds of thousands of visitors every year. The park was founded in 1955 as a sideline to the operation of a playground. In 1965 the doors of the dolphinarium were opened to the public.

In 1955, entrepreneur Frits den Herder, who together with brother Coen owned a local shipping company and a playground in Harderwijk, started collecting marine mammals. With this he continued the work of his father Eibert den Herder, a former skipper who, after a futile attempt to stop the closure of the Zuiderzee, committed himself to getting tourism to Harderwijk. In 1965 he built the first dolphinarium in the Netherlands. Visitors could come and have a look for a fee and learn about different animals of the sea. In the years of Den Herder, in addition to bottlenose dolphins, Pacific walruses, California sea lions, Steller sea lions, harbor and gray seals, black sword whales and an orca were added to the animal population.

In 1989 the park was sold to Ruud de Clercq, former director of the Efteling amusement park. He expanded the park with a Stingray Reef, a basin where visitors can pet rays and sharks, a 3D movie theater, a cetacean sanctuary and in 1997 a lagoon, a natural basin for California sea lions, bottlenose dolphins, various species of fish, crabs and lobsters. . In 2001 Dolfinarium Harderwijk was sold to the French recreation company Compagnie des Alpes (CdA). This company specializes in operating ski accommodations, amusement parks and other family entertainment. In 2005 Dolfinarium Harderwijk got a facelift. A new entrance was built and a new walrus and porpoise enclosure was opened. In 2013, the dome of the marine mammal park was renovated and the dolphin show 'Aqua Bella' was created. This show has an educational side in the form of a story about the consequences of marine litter and global warming. The Roggenrif was also expanded with various aquariums in which North Sea animals can be seen.

At the end of 2014, Compagnie des Alpes sold the dolphinarium to the Spanish group Aspro Ocio for an amount of 18 million euros.

In the summer of 2017, the park opened a non-animal attraction. This 'Water Fun' attraction is the start of a transformation into a water amusement park for children in which animal shows are less central. On July 1, 2019, the park opened its second water attraction. This attraction consists of three long water slides with natural colors. The first is 20 meters long and is also the steepest of the trio. The second slide is 56 meters long and has light effects inside. The last slide is 71 meters long and is a tire slide where two people can slide down at the same time. The slides are located next to the previously constructed water attraction. This trio of slides is 8 meters high.
Type of documentation of superlative status: wikipedia

Location of coordinates: entrance