Laitilan vanha hautausmaa - Laitila, Finland
Laitilan vanha hautausmaa. Old cemetery of Laitila.
Location: Finland

[FIN] Laitilan keskustassa osoitteessa Keskuskatu 7, 23800 Laitila oleva vanha hautausmaa. Se on Pyhän Laurin kirkon ympärillä.

Hautausmaa ympäröitiin kiviaidalla 1700-luvun vaihteessa. Se toimi Laitilan päähautausmaana vuoteen 1960, jolloin Laessaaren hautausmaa otettiin käyttöön. Sankarihautausmaan on suunnitellut kirkkoherra J. E. Kallas. Vuonna 1951 paljastettu sankaripatsas Hyvästit vaimolle ja lapselle on kuvanveistäjä Jussi Vikaisen suunnittelema. Hautausmaan muita muistomerkkejä ovat kirkon alta siirrettyjen vainajien muistomerkki (1967), joka toimii myös muualle haudattujen muistomerkkinä, Kirsti Liimataisen Karjalaan jääneiden muistomerkki (1955), jääkäri Paavo Teukun muistomerkki (1918) sekä talvisodan evakkomatkalla menehtyneiden nuijamaalaisten muistomerkki (1974).

Waymarkin valokuvassa on hautakivi jossa lukee:

Jääkäri-vääpeli
Paavo Teukku
Syntynyt 18 22/5 91
Kaatunut Kalevankankaalla 19 28/3 18
"Mä kuolla voin,
mut kuole ei
min eestä työtä tein."

Paavo Teukku oli kuuluisa Laitilalainen joka liittyi vapaaehtoisena Saksassa sotilaskoulutusta antavan jääkäripataljoona 27:n 1. komppaniaan 5. toukokuuta 1916. Hän otti osaa taisteluihin ensimmäisessä maailmansodassa Saksan itärintamalla Misse-joella, Riianlahdella ja Aa-joella. Hänet komennettiin Suomen sisällissotaan joukkueenjohtajaksi 2. jääkärirykmentin 4. jääkäripataljoonan 1. komppaniaan. Hän otti osaa sisällissodan taisteluihin Kalevankankaalla, missä hän kaatui taistelussa 28. maaliskuuta 1918. Hänestä on artikkeli Wikipediassa:
(visit link)

[EN] The old cemetery in the center of Laitila at Keskuskatu 7, 23800 Laitila. It is around the Church of St. Lauri.
The cemetery was surrounded by a stone fence at the turn of the 18th century. It served as Laitila's main cemetery until 1960, when the Laessaari cemetery was put into use. The warheroes cemetery was designed by vicar J. E. Kallas. The hero statue "Goodbye to wife and child", unveiled in 1951, was designed by sculptor Jussi Vikainen. Other memorials in the cemetery include the memorial to the deceased who were moved from under the church (1967), which also serves as a memorial to those buried elsewhere, Kirsti Liimatainen's memorial to those who remained in Karelia (1955), the memorial to Jaeger Paavo Teukku (1918) and the memorial to the people from Nuija-war era who perished on the winter war evacuation trip (1974).

[Source: wikiwand article] (visit link)

In the Waymark photo, there is a tombstone that reads:

Jääkäri-vääpeli
Paavo Teukku
Syntynyt 18 22/5 91
"Mä kuolla voin,
mut kuole ei

"I can die, but not die what I worked for."
Paavo Teukku was a famous Laitila resident who joined as a volunteer the 1st company of Jaeger Battalion 27, which provides military training in Germany, on May 5, 1916. He took part in battles in the First World War on Germany's eastern front on the Misse River, the Gulf of Riga and the Aa River. He was ordered to the Finnish civil war as a platoon leader in the 1st company of the 4th jaeger battalion of the 2nd Jaeger Regiment. He took part in the battles of the civil war at Kalevankankaa of Tampere, where he died in battle on March 28, 1918. There is an article about him in Wikipedia: (visit link)
Name of church or churchyard: Laitilan vanha hautausmaa

Approximate Size: Large (100+)