RM: 28527 - Gevangentoren - Megen
Markante en opvallende toren aan de buitenkant / oostkant van Megen.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Gevangentoren. Poorttoren, overgebleven van de vroegere ommuring, uit het midden van de 14e eeuw. Vlakopgaand vierkant bakstenen gebouw, gedekt door een zadeldak tussen trapgevels met schuin afgedekte trappen. In de westwand een schuin toelopende nis met schietgat en in de oostelijke muur sporen van een mezekouw. Gerestaureerd in 1922-1924.
Bron: Rijksmonumentenregister
(visit link)

De Gevangenpoort is een poorttoren van de Nederlandse plaats Megen gebouwd in de 14e eeuw. De toren maakte deel uit van de ommuring van Megen, waarvan de toren het enige overblijfsel van is, en diende als onderdeel van een toegangspoort en gevangenis. Aan de overzijde van de straat stond ook een toren die tezamen de oostelijke toegang van Megen markeerde. De toegangsweg uit Dieden en Deursen leidde langs de toren. Megen kende naast deze toegangspoort nog drie andere toegangspoorten. De toren is vierkant opgezet en bevat een zadeldak, met aan twee zijkanten een trapgevel. Er zijn schietgaten aanwezig en sporen van een mezekouw.
Monument Number: 28527

Address of this Rijksmonument: