RM: 522967 - Schuilkelders - Nijmegen
31U E 697941 N 5746414
Bij de ingang van kazerne vind je deze schuilkelders. Jammer dat ze afgesloten zijn en je niet kan kijken hoe het er van binnen uit ziet. Onderdeel van complex 522961 - LIMOSKazerne
Location: Gelderland, Netherlands

Volgens RM register:

6. Drie SCHUILKELDERS

Omschrijving
De SCHUILKELDERS aan het laantje tussen de twee hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en de Generaal Snijderskazerne bevinden zich in lange aarden wallen. Iedere schuilkelder bestaat uit twee parallel gelegen gemetselde lange gangen met tongewelven en drie korte dwarsverbindingen met segmentgewelven. De dwarsverbindingen aan de uiteinden van de gangen hebben ieder twee latrines. De schuilkelders zijn toegankelijk via de dwarsverbindingen die ieder één ingang hebben, waarbij twee ingangen aan de kant van de hoofdgebouwen liggen en één ingang, de middelste, aan de zijde van het laantje. Op het kazerneterrein liggen nog enkele schuilkelders van hetzelfde type onder meer langs de Koolemans Beijnenstraat.

Waardering

Drie SCHUILKELDERS uit 1941.
- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van door de Duitsers gebouwde schuilkelders.
- Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het kazernecomplex.
- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke verbonden is met een historische ontwikkeling namelijk enerzijds het in gebruik nemen door de Duitsers van de Nederlandse kazernes in het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij zij maatregelen moesten treffen tegen de geallieerde bommenwerpers en anderzijds de positie van Nijmegen als frontstad op het einde van de oorlog, waarbij de schuilkelders bescherming boden aan de burgerbevolking.
Monument Number: 522967

Address of this Rijksmonument: