RM: 506716 Toebackslijterij d'Hollandse Damper - Maastricht
31U E 689513 N 5636590
NL - Winkelhuis op rechthoekige plattegrond. EN - Shop house on rectangular floor plan. FR - Maison de magasin sur un plan d'étage rectangulaire.
Location: Limburg, Netherlands

NL

Omschrijving

WINKELHUIS van de N.V. Toebackslijterij "d'Hollandse Damper", 1919-1920, in rationalistische stijl. Gesitueerd op de hoek van Munstraat, Kleine Staat en Grote Staat. Gebouwd naar een ontwerp van de Maastrichtse architect V. Marres, in opdracht van bovengenoemde N.V..

Winkelhuis op rechthoekige plattegrond van slechts 20 vierkante meter, beeldbepalend gesitueerd in de binnenstad. Op deze plattegrond staan eensouterrain, vier bouwlagen plus een zolderverdieping onder een zadeldak met twee insteekkappen, gedekt door leien.

De eerste bouwlaag wordt vrijwel geheel in beslag genomen door een afgeschuinde winkelpui op hardstenen plint met souterrainvensters, voorzien van houten etalagekasten, waarboven uitstulpende glas-in-lood bovenlichten. In deze bovenlichten figuratieve voorstellingen refererend aan de verschillende vormen van tabakconsumptie. Daarboven twee gevels over drie lagen, uitlopend in een lucarne met verticaal ingedeeld vensterkozijn, die door een driehoekige topgevel wordt bekroond. Op de gevelhoek, ter hoogte van de tweede laag, een zandstenen reliëf, voorstellende een hofnar.

De gevel aan de Grote Staat heeft in de tweede en derde bouwlaag drie gekoppelde rechthoekige houten achtruitsvensters, waartussen zandstenen traceringen. In de vierde laag tweegewijs gekoppelde vensters. De gevel aan de Muntstraat heeft nog een as met horizontaal gelede trappenhuisvensters. De gevels zijn vanaf de tweede laag opgetrokken in baksteen, met zandstenen speklagen, dorpels, traceringen en topgevelafdekkingen. Sierankers.

De tabakswinkel aan de Muntstraat is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en als zeer bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Marres, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteit, het bijzondere streekgebonden materiaalgebruik en de ornamentiek.

De winkel is een zeer belangrijk onderdeel van het beschermde stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de binnenstad en is van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de Maastrichtse binnenstad.

De tabakswinkel beschikt over een zeer hoge mate van architectonische gaafheid, en is van zeer groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Bovendien beschikt de tabakswinkel over een zeer hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

EN

Description

SHOP HOUSE of the N.V. Toebackslijterij 'd'Hollandse Damper', 1919-1920, in rationalistic style. Located on the corner of Munstraat, Kleine Staat and Grote Staat. Built to a design by the Maastricht architect V. Marres, commissioned by the aforementioned N.V..

Shop house on a rectangular floor plan of only 20 square meters, situated in the center of the city. This floor plan shows a basement, four storeys plus an attic floor under a saddle roof with two insert caps, covered by slates.

The first floor is almost entirely occupied by a beveled shop front on a hard stone plinth with basement windows, with wooden display cabinets, above which protruding stained glass skylights. In these skylights figurative representations referring to the different forms of tobacco consumption. Above this are two facades over three layers, ending in a lucarne with a vertically arranged window frame, which is crowned by a triangular top facade. On the corner of the facade, at the height of the second layer, a sandstone relief, depicting a court jester.

The facade on the Grote Staat has three linked rectangular wooden eight-pane windows in the second and third storeys, between which sandstone traces. In the fourth layer, double-linked windows. The facade on Muntstraat still has an axis with horizontally articulated stairwell windows.

The facades are built in brick from the second layer, with sandstone layers, sills, traces and gable covers.

decorative anchors.

The tobacco shop on Muntstraat is of cultural-historical value as an expression of a socio-economic and as a very special expression of a typological development.

The architectural-historical values ??are determined by the architectural style, the involvement of architect Marres, the very high aesthetic quality, the special use of regional materials and the ornamentation. The store is a very important part of the protected Maastricht cityscape, because of its location it is linked to the development of the city center and is of very special significance for the appearance of the city center of Maastricht.

The tobacconist has a very high degree of architectural integrity and is of great importance in relation to the structural and visual integrity of the urban environment.

In addition, the tobacconist has a very high degree of architectural-historical and typological rarity.

FR

Description

SHOP HOUSE de la N.V. Toebackslijterij 'd'Hollandse Damper', 1919-1920, de style rationaliste. Situé au coin de Munstraat, Kleine Staat et Grote Staat. Construit selon un projet de l'architecte de Maastricht V. Marres, commandé par la S.A. susmentionnée.

Maison de magasin sur un plan d'étage rectangulaire de seulement 20 mètres carrés, située au centre de la ville. Ce plan d'étage montre un sous-sol, quatre étages plus un étage mansardé sous un toit en pente avec deux chapeaux d'insert, couvert d'ardoises.

Le premier étage est presque entièrement occupé par une devanture en pente sur un socle en pierre dure avec des fenêtres en sous-sol, avec des vitrines en bois, au-dessus desquelles dépassent des lucarnes en vitrail. Dans ces verrières des représentations figuratives faisant référence aux différentes formes de consommation de tabac. Au-dessus se trouvent deux façades sur trois couches, se terminant par une lucarne avec un cadre de fenêtre disposé verticalement, qui est couronnée par une façade supérieure triangulaire. A l'angle de la façade, à la hauteur du deuxième étage, un relief en grès, représentant un bouffon de cour.

La façade sur la Grote Staat a trois fenêtres rectangulaires en bois à huit carreaux reliées aux deuxième et troisième étages, entre lesquelles des traces de grès. Dans la quatrième couche, fenêtres à double liaison. La façade sur Muntstraat a toujours un axe avec des fenêtres de cage d'escalier articulées horizontalement.

Les façades sont construites en brique de la deuxième couche, avec des couches de grès, des appuis, des traces et des couvertures de pignon.

ancres décoratives.

Le bureau de tabac de la Muntstraat a une valeur culturelle et historique en tant qu'expression d'un développement socio-économique et en tant qu'expression très particulière d'un développement typologique.

Les valeurs architecturales et historiques sont déterminées par le style architectural, l'implication de l'architecte Marres, la très haute qualité esthétique, l'utilisation particulière de matériaux régionaux et l'ornementation.

Le magasin est une partie très importante du paysage urbain protégé de Maastricht, en raison de son emplacement, il est lié au développement du centre-ville et revêt une importance très particulière pour l'apparence du centre-ville de Maastricht.

Le bureau de tabac a un très haut degré d'intégrité architecturale et est d'une grande importance par rapport à l'intégrité structurelle et visuelle de l'environnement urbain.

De plus, le buraliste présente un très haut degré de rareté architecturale, historique et typologique.

Information

monumentenregister