Ban Petar Zrinski & Fran Krsto Frankopan - Wr. Neustadt, Austria
Denkmal für / Memorial for: Ban Petar Zrinski & Fran Krsto Frankopan
Location: Niederösterreich, Austria

< DE >

Im Stadtpark von Wr. Neustadt wurde 2022 ein Denkmal für Ban Petar Zrinski und Fran Krsto Frankopan aufgestellt, die am 30. April 1671 in der Nähe des Denkmals exekutiert wurden. Die Inschrift gibt es in drei Sprachen (Deutsch, Englisch, Kroatisch) und lautet:

Auf diesem Platz wurden
am 30. April 1671 um 9 Uhr
die großen Persönlichkeiten
der kroatischen Geschichte
und Märtyrer für die
kroatische Unabhängigkeit,

Graf Petar Zrinski,
Banus von Kroatien,

und

Markgraf
Fran Krsto Frankopan,

hingerichtet.

"Die Geschichte der Zrinski und Frankopan

Die Familien Zrinksi und Frankopan sind die wichtigsten kroatischen Adelsgeschlechter, deren Leben und Tätigkeit das Sprichwort 'Nobilitas obligat' (Adel verpflichtet) am besten verkörpert. Diese Pflicht, die gegenüber ihren Untertanen und dem Volk gepflegt wurde, führte sie in die ersten Reihen der Verteidigung gegen die osmanischen Eroberer und in den Tod, wegen der Revolte gegen den österreich-ungarischen Zentralismus und Absolutismus des 17. Jahrhunderts. Ihre Familien waren auch miteinander verwandt, über Slunj und die benachbarten Gebiete herrschten die Frankopans, deren Besitze direkt auf dem Weg der osmanischen Überfälle lagen. [...] In der Umgebung Wiens 1671., in den Momenten vor ihrer Hinrichtung, wegen der Verschwörung gegen den Kaiser, versandten die letzten männlichen Mitglieder des Adelsgeschlechts Zrinski und Frankopan, ihre letzten Grüße, welche literarische Werke wurden. Petar von Zrin schrieb seiner Frau Katarina Frankopan einen Abschiedsbrief, welcher noch im selben Jahr auf mehrere Weltsprachen übersetzt wurde, Fran Krsto Frankopan verabschiedete sich von seiner Frau in seinem Brief mit den Worten 'Navik on živi ki zgine pošteno' (Wer ehrenvoll stirbt, lebt für immer)."

Quelle: slunj-rastoke.hr/de/die-geschichte-der-zrinski-und-frankopan/

Dieser Abschied ist heute am Sockel des Denkmals zu lesen.

< EN >

A monument to Ban Petar Zrinski and Fran Krsto Frankopan, who were executed near the monument on April 30, 1671, was erected in the city park of Wr. Neustadt in 2022. The inscription exists in three languages (German, English, Croatian) and reads:

On 30th April 1671 at 9 a.m.,

Count Petar Zrinski,
Banus of Croatia

and

Marquis
Fran Krsto Frakopan,

leading figures of Croatian
history and martyrs of
Croatian independence,
were executed on this square.

"The history of the Zrinski and the Frankopan

The Zrinski and the Frankopan are the most important Croatian noble families whose lives and work embody the ‘Nobilitas obligat’ proverb (privilege entails responsibility) in the best possible way. This is precisely the obligation that was nurtured towards their subjects and the people leaving them on their own in the first defence lines before the Ottoman conquerors taking them to death because of the rebellion against the Austro-Hungarian centralism and absolutism in the 17th century. Their families connected also by marriage, and Slunj and the surrounding areas were ruled by the Frankopan, whose estates were just on the line of the Ottoman invasions. [...] In the moments before being beheaded in the surroundings of Vienna in 1671, because of conspiracy against the emperor, the last significant male members of the Zrinski and Frankopan lineage sent their last final farewell that became a work of literature. Petar Zrinski wrote a death note to his wife Katarina Frankopan, which was translated that same year into several world languages, while Fran Krsto Frankopan said goodbye to his wife with the saying: 'Navik on živi ki zgine pošteno' (The one who dies honestly lives forever).

Source: slunj-rastoke.hr/en/the-history-of-the-zrinski-and-the-frankopan/

This farewell can be read today on the base of the monument.

< HR >

U gradskom parku Wr. U Neustadtu je 2022. godine podignuto spomen obilježje banu Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji su pogubljeni u blizini spomen obilježja 30. travnja 1671. godine. Natpis je dostupan na tri jezika (njemacki, engleski, hrvatski) i glasi:

U ovome su mjestu ob devetoj uri
30. travnja 1671. pogubljeni
hrvatski velikani i
mucenici za hrvatsku samostalnost

Grof
Petar Zrinski
hrvatski ban

i

Knez
Fran Krsto Frankopan

"Povijest Zrinskih i Frankopana

Zrinski i Frankopani najznacajnije su hrvatske plemicke obitelji ciji životi i djelovanje utjelovljuju izreku 'Nobilitas obligat' (plemstvo obvezuje) na najbolji moguci nacin. Upravo ta obveza koju su gajili prema svojim podanicima i narodu ostavila ih je same na prvim obrambenim redovima ispred osmanlijskih osvajaca i odvela u smrt radi pobune protiv austrougarskoga centralizma i apsolutizma 17. stoljeca. Njihove obitelji su se i rodbinski povezale, a Slunjem i okolnim krajevima vladali su Frankopani ciji su posjedi bili izravno na liniji osmanlijskih provala. [...] Tako da u trenucima prije pogubljenja u okolici Beca 1671. radi urote protiv cara posljednji znacajni muški clanovi loze Zrinskih i Frankopana šalju posljednje pozdrave koji postaju književna djela. Petar Zrinski supruzi Katarini Frankopan piše oproštajno pismo koje je iste godine prevedeno na nekoliko svjetskih jezika, a Fran Krsto Frankopan oprašta se pismom supruzi uz izreku: 'Navik on živi ki zgine pošteno'."

Izvor: slunj-rastoke.hr/povijest-zrinskih-i-frankopana/

Ovaj oproštaj danas se može procitati na podnožju spomenika.