Sint Laurentiuskerk - Steenkerke - Belgium
Sint Laurentiuskerk in Steenkerke
Location: West-Vlaanderen, Belgium

De Sint-Laurentiuskerk is de parochiekerk van de tot de West-Vlaamse gemeente Veurne behorende plaats Steenkerke, gelegen aan de Steenkerkestraat.

Geschiedenis
De parochie ontstond in 1093 en was afhankelijk van de Abdij van Sint-Bertinus te Sint-Omaars. De huidige kerk heeft een romaanse toren uit de 12e eeuw. In de 15e en 16e eeuw vonden verbouwingen plaats, maar in 1583 werd de kerk door de Geuzen verwoest, waarbij de toren bleef gespaard. Het herstel duurde tot 1612. Latere oorlogshandelingen brachten nieuwe schade aan, en ook de Franse Revolutie leidde tot schade. In 1798 werd de toren hersteld.

Gebouw
Het betreft een driebeukige hallenkerk in gele baksteen, met ingebouwde, deels romaanse westtoren, uitgevoerd in kalksteen. Het koor heeft een driezijdige sluiting. De kerk is in laatgotische stijl uit de 16e eeuw.

Interieur
Van de Vlaamse School is een 17e-eeuws schilderij voorstellende de Marteling van de Heilige Laurentius. Uit dezelfde eeuw een Opdracht van Maria in de tempel, een Kroning van Maria en een Aanbidding der herders. Uit de 18e eeuw: Geboorte van Jezus met de Heilige Nikolaas van Myra en een heilige abt.

De kerk bevat grafmonumenten uit de 14e tot en met de 18e eeuw. Verder is er een orgel van 1851, gebouwd door de firma Loncke.
bron (visit link)

The Sint-Laurentius church is the parish church of the town of Steenkerke, which belongs to the West Flemish municipality of Veurne.

History
The parish was founded in 1093 and depended on the Abbey of Sint-Bertinus in Sint-Omaars. The present church has a 12th-century Romanesque tower. In the 15th and 16th centuries, the church was rebuilt, but in 1583 the church was destroyed by the Geuzen, while the tower was spared. The restoration lasted until 1612. Later acts of war caused further damage, and the French Revolution also caused damage. In 1798 the tower was restored.

Building
The church has three naves and a hall in yellow brick, with a partly Romanesque west tower built in limestone. The choir has a three-sided closure. The church is in late Gothic style from the 16th century.

Interior
From the Flemish School is a 17th-century painting depicting the Martyrdom of Saint Laurentius. From the same century: an Assignment of Mary in the Temple, a Coronation of Mary and an Adoration of the Shepherds. From the 18th century: Birth of Jesus with Saint Nicholas of Myra and a holy abbot.

The church contains tombstones from the 14th to the 18th century. Furthermore there is an organ from 1851, built by the firm Loncke.
source (visit link)
Type of Church: Church