Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding - Eggewaartskapelle - Belgium
Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding inEggewaartskapelle
Location: West-Vlaanderen, Belgium

De Sint-Jans Onthoofdingkerk (ook: Kerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding) is de parochiekerk van de tot de West-Vlaamse gemeente Veurne behorende plaats Eggewaartskapelle, gelegen aan de Knollestraat.

Zeker in 1111 stond hier een kapel, welke in 1115 werd verheven tot parochiekerk. Een eenbeukige romaanse kruiskerk werd in 1873-1874 vervangen door een neogotisch bouwwerk, ontworpen door A. Brinck.

Gebouw
Het betreft een georiënteerde bakstenen kruisbasiliek met vierkante westtoren, voorzien van steunberen. Het gebouw heeft een driebeukig schip.

Het kerkmeubilair is neogotisch. Wel zijn er enkele 18e-eeuwse grafzerken en een fragment van een arduinen grafzerk dat afkomstig is van de kerk van Zoutenaaie en dat toebehoorde aan een kanunnik uit Veurne.

De kerk wordt omringd door een kerkhof, waarop een vijftal oorlogsgraven van omgekomen Britse vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog. Een gedenkplaat in de kerk memoreert de tijdens de Eerste Wereldoorlog gevallen militairen.
bron (visit link)
////////////////

Georiënteerde neogotische kerk met ommuurd en deels beboomd (populieren) kerkhof, waarvan westelijke toegang gemarkeerd, door hekpijlers. Ingeplant op noordwestzijde van dorpskom. Ten noordwesten en westen, respectievelijk omgrachte pastorie (nummer 6) en hoeve zogenaamd "Pauwhof" (nummer 9).

Opgetrokken in 1873- 1874 naar ontwerp van architect A. Brinck (Kortrijk) op de plaats van de gesloopte romaanse kruiskerk zonder zijbeuken. Restauratiewerken onder leiding van architect B. Hendryckx (De Panne) in 1958; aanpassing van torenhelm, W. gevels en doortrekken van zijbeuken.

Verering van Heilige Philomena voor zenuwziekten. Kruisbasiliek met westtoren, driebeukig schip van drie traveeën, licht uitspringende transeptarmen van één travee met vlakke sluiting, hoofdkoor en twee zijkoren van respectievelijk twee en één travee met vlakke sluiting; noordelijke en zuidelijke sacristie. Calvarie onder luifel (20ste eeuw) tegen westmuur van zuidelijke zijbeuk.

Baksteenbouw. Afdekking van middenbeuk, transept, hoofdkoor en sacristieën door middel van zadeldaken (leien); zijbeuken en zijkoren onder aanleunende lessenaarsdaken (leien).

Variante op het typisch kerkschema van de streek; hallekerk met W.toren hier vervangen door basiliek met W.toren. Voorts, interpretatie van de gotische architectuur, zie bakstenen traceringen, steunberen met versnijdingen, spitsboogvensters onder meer twee, drie- en vierlichten met afzaat, oculi.

Bepleisterd en lichtgrijs beschilderd interieur. Overwelving door middel van bakstenen kruisribgewelven met bepleisterde ribben. Spitsboogvormige scheibogen op zuilen met veelzijdige sokkel en knoppenkapiteel. Sluiting van hoofdkoor en transept met gebundelde halfzuilen in de hoeken.

Mobilair: Volledig neogotisch met uitzondering van enkele 18de-eeuwse grafstenen, en stuk van arduinen grafsteen tegen westmuur van zuidelijke zijbeuk afkomstig uit de voormalige kerk van Zoutenaaie; inscriptie met vermelding van naam van een kanunnik van de Sint-Walburgakerk te Veurne: "Hic facet vir venerabilis magister ter parisiensis vel permensis Landelaus... beatae Walburgis canonicus nec non de Soutena curatus qui... MCCC...".
bron (visit link)

The St. John's Beheading Church (also: St. John's Baptist Church) is the parish church of Eggewaartskapelle, located on Knolle Street, which belongs to the West Flemish municipality of Veurne.

There was certainly a chapel here in 1111, which was elevated to the status of parish church in 1115. A single-nave Romanesque cruciform church was replaced in 1873-1874 by a neo-Gothic building designed by A. Brinck.

Building
It is an oriented brick cross basilica with a square west tower and buttresses. The building has a three-aisled nave.

The church furniture is neo-Gothic. However, there are some 18th century tombstones and a fragment of a bluestone tombstone from the church of Zoutenaaie that belonged to a canon from Veurne.

The church is surrounded by a cemetery, on which five war graves of fallen British airmen from the Second World War are located. A memorial plaque in the church commemorates the soldiers who fell during the First World War.
source (visit link)
////////////////

Oriented neo-Gothic church with walled and partly tree-lined (poplar) cemetery, whose western entrance is marked by gate piers. Planted on the northwest side of the village centre. To the northwest and west, respectively, are the moat parsonage (number 6) and the so-called "Pauwhof" farm (number 9).

Built in 1873- 1874 to the design of architect A. Brinck (Kortrijk) on the site of the demolished Romanesque cruciform church without side aisles. Restoration works under the direction of architect B. Hendryckx (De Panne) in 1958; adaptation of the tower helmet, W. facades and extension of side aisles.

Veneration of Saint Philomena for nervous diseases. Cross basilica with west tower, three-aisled nave of three bays, slightly protruding transept arms of one bay with flat apron, main choir and two side choirs of two and one bay respectively with flat apron; northern and southern sacristy. Calvary under canopy (20th century) against west wall of south aisle.

Brick construction. Central nave, transept, main choir and sacristies are covered with slate roofs; side aisles and side choirs with adjoining slate roofs.

Variation on the typical church plan of the region; hall church with W.tower replaced here by basilica with W.tower. Furthermore, interpretation of Gothic architecture, see brick tracery, buttresses with sections, pointed arch windows, including two, three and four-light windows with rebate, oculi.

Plastered and light grey painted interior. Vaulting by means of brick cross-ribbed vaults with plastered ribs. Pointed archways on columns with multifaceted pedestal and button pedestal. Closure of main choir and transept with bundled half columns in the corners.

Furniture: Completely neo-Gothic except for some 18th-century tombstones and a piece of a bluestone tombstone against the west wall of the southern side aisle from the former church of Zoutenaaie; inscription mentioning the name of a canon of the St. Walburga Church in Veurne: "Hic facet vir venerabilis magister ter parisiensis vel permensis Landelaus... beatae Walburgis canonicus nec non de Soutena curatus qui... MCCC...".
source (visit link)
Type of Church: Church