Observatiepost - Pervijze - Belgium
Observatiepost aan de Kastanjeplein in Pervijze
Location: West-Vlaanderen, Belgium

De Oberservatiepost Pervijze is een observatietoren in het centrum van het Belgische dorp Pervijze. De uitkijkpost werd gebruikt in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De post bevindt zich ten westen van het Kastanjeplein. De scheef weggezakte toren is zo'n 14 meter hoog en is gebouwd uit gewapend betonblokken van zo'n meter lang. Bovenop bevindt zich een mitrailleursnest. Aan het Kastanjeplein staat als herdenking een van de provinciale naamstenen 1914-1918.

Geschiedenis

Observatiepost met kapelletje, gezien vanop het Kastanjeplein
De site ligt in de voormalige gemeente Sint-Katharinakapelle. Deze gemeente werd begin 19de eeuw samengevoegd met Pervijze en op het eind van de eeuw versmolten ook de parochies. In 1895 werd de Sint-Katharinakerk afgebroken en ontstond het huidige Kastanjeplein.

In de Eerste Wereldoorlog lag Pervijze in Belgische gebied, enkele kilometer van de spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort, die van strategisch belang was aan het IJzerfront. Op de restant van de voormalige pastorie ten westen van de gesloopte kerk werd een observatiepost uitgebouwd, vanwaar men de vijandelijke bewegingen kon volgen.

In de Tweede Wereldoorlog werd de toren weer in gebruik genomen door de Duitse bezetter. Ze bouwden boven op de observatiepost een mitrailleursnest in baksteen.

In de jaren 80 plaatste men aan het Kastanjeplein een van de provinciale naamstenen 1914-1918, die herinneren aan sites uit de Eerste Wereldoorlog, met het opschrift "1914-1918 Observatiepost Pervijze". In 2002 werd de observatiepost beschermd als monument.

bron (visit link)

The Pervijze Observatory is an observation tower in the centre of the Belgian village of Pervijze. The observation post was used in the First and Second World War.

The post is located west of the Kastanjeplein. The leaning tower is about 14 metres high and is built from reinforced concrete blocks about a metre long. On top is a machine gun nest. One of the 1914-1918 provincial name stones stands at the Kastanjeplein as a memorial.

History

Observation post with chapel, seen from the Kastanjeplein
The site is located in the former municipality of Sint-Katharinakapelle. This municipality was merged with Pervijze at the beginning of the 19th century and at the end of the century the parishes were also merged. In 1895 the Sint-Katharinakerk was demolished and the current Kastanjeplein came into being.

During the First World War, Pervijze lay in Belgian territory, a few kilometres from the Diksmuide-Nieuwpoort railway line, which was of strategic importance on the Iron Front. An observation post was built on the remains of the former presbytery west of the demolished church, from where one could follow the enemy movements.

In the Second World War, the tower was used again by the German occupying forces. They built a brick machine gun nest on top of the observation post.

In the 1980s, one of the 1914-1918 provincial name stones, which commemorate sites from the First World War, was placed at Kastanjeplein with the inscription '1914-1918 Observatiepost Pervijze'. In 2002 the observation post was protected as a monument.

source (visit link)