Versterkte stationsruïne Frontzate - Ramskapelle - Belgium
Versterkte stationsruïne Frontzate in Ramskapelle
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Het voormalig stationsgebouw van Ramskapelle is gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de Hemmestraat, achter huisnummer 30. Tegen de voormalige bakstenen gevel is een gedenkplaat voor het 14de Linieregiment geplaatst.

Historische achtergrond
Het stationsgebouw van Ramskapelle werd tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt en uitgebouwd tot een mitrailleur- en observatiepost. Vanaf de opening op de tweede verdieping hadden verkenners een uitstekend vergezicht over de onderwater gezette IJzervlakte. Langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide liep lijn 74, de spoorverbinding tussen Diksmuide (waar ze aftakte van de lijn Adinkerke – Gent) en Nieuwpoort. Ze werd in gebruik genomen in 1868 en in 1974 buiten dienst gesteld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de spoorlijn een belangrijke strategische rol als verdedigingslinie tegen het Duitse leger. Door de onderwaterzetting van de IJzervlakte in 1914, waarbij de spoorwegdijk als waterkering fungeerde, kon de opmars van de Duitsers gestopt worden. Het gebied tussen de IJzer en de spoorwegbedding werd herschapen in een zompig gebied, met een aantal daarboven uitstekende eilandjes, die door de Belgen en de Duitsers ingericht worden als voorposten in het niemandsland.

Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Onder meer dankzij de nabijgelegen steenbakkerij van Wulpen konden schuilplaatsen uit baksteen opgetrokken worden, die beschermd werden met zandzakjes. Afhankelijk van de toestand van de grond konden de loopgraven ondergronds of half bovengronds aangelegd worden. Vanaf de spoorwegbedding liepen houten loopbruggen (passerellen) naar de voorposten in het onderwater gezette gebied.

De meeste bakstenen constructies, waarvan vandaag de dag de structuren en/of (delen van) de muren nog te zien zijn, fungeerden als schuilplaatsen voor de manschappen die hier de wacht hielden. Twee vierkante bakstenen constructies fungeerden waarschijnlijk als schietpostje. Eén bakstenen gebouwtje was een keuken, getuige hiervan de ovens en schoorstenen die nog deels aanwezig zijn. Eén betonnen constructie verraadt haar functie dankzij een medaillon: het gaat om een medische post. Er zijn minimum twee mitrailleurposten (zogenaamde Tobruks) uit de Tweede Wereldoorlog, namelijk een Tobruk in Ramskapelle en Tobruk in Nieuwpoort.

Beschrijving
Bestaand bakstenen gebouw, versterkt met gewapend beton en geprefabriceerde betonnen panelen en betonnen balken. Het resterende bevat meerdere ruimtes en verdiepingen en meet nu circa H. 645 x L. 515 x Br. 820cm.

Aan de zuidwestkant, waar de bakstenen gevel van het voormalige stationsgebouw nog aanwezig is, is een deuropening. Het plafond van de eerste ruimte is versterkt met spoorwegstaven. De tweede ruimte bevat een naar buiten toe verbredende opening naar het zuidoosten gericht (schietgat). Het plafond van deze ruimte bestaat uit geprefabriceerde betonnen balken.

De eerste verdieping bevat een opening naar het zuidwesten gericht. De tweede verdieping bevat eveneens een opening naar het zuidwesten gericht (bovenaan met een ijzeren staaf verstevigd), evenals een opening naar het noordoosten gericht. Deze opening vernauwt aan de buitenkant tot een smalle spleet en kon zowel als schiet- als kijkopening fungeren.

bron (visit link)

The former station building of Ramskapelle is located along the former railway bed Diksmuide - Nieuwpoort, near the crossing with the Hemmestraat, behind house number 30. Against the former brick façade is a commemorative plaque for the 14th Line Regiment.

Historical background
During the First World War, the station building of Ramskapelle was reinforced and expanded into a machine gun and observation post. From the opening on the second floor, scouts had an excellent view of the flooded IJser plain. Along the former railway bed Nieuwpoort-Diksmuide ran line 74, the railway connection between Diksmuide (where it branched off from the line Adinkerke - Gent) and Nieuwpoort. It was put into service in 1868 and closed down in 1974.

During the First World War, the railway played an important strategic role as a line of defence against the German army. Due to the flooding of the IJzer plain in 1914, whereby the railway embankment acted as a flood barrier, the advance of the Germans could be stopped. The area between the Yser and the railway embankment was transformed into a swampy area, with a number of little islands protruding above it, which the Belgians and the Germans set up as outposts in the no-man's-land.

Behind and in the railway embankment, the Belgian first line was constructed. Thanks in part to the nearby Wulpen brickworks, brick shelters could be constructed and protected with sandbags. Depending on the condition of the ground, the trenches could be constructed underground or half underground. Wooden footbridges (passerelles) ran from the railway bed to the outposts in the flooded area.

Most of the brick structures, of which the structures and/or (parts of) the walls can still be seen today, served as shelters for the men on guard. Two square brick structures probably served as firing posts. One brick building was a kitchen, as evidenced by the ovens and chimneys which are still partly present. One concrete construction betrays its function by a medallion: it was a medical post. There are at least two machine gun posts (so-called Tobruks) from the Second World War, namely a Tobruk in Ramskapelle and Tobruk in Nieuwpoort.

Description
Existing brick building reinforced with reinforced concrete and prefabricated concrete panels and beams. The remainder contains several rooms and floors and now measures approximately H. 645 x L. 515 x Br. 820cm.

On the southwest side, where the brick façade of the former station building is still present, is a doorway. The ceiling of the first room is reinforced with railway rods. The second room contains an opening widening outwards towards the southeast (embrasure). The ceiling of this room consists of prefabricated concrete beams.

The first floor contains an opening facing southwest. The second floor also has an opening facing southwest (reinforced at the top with an iron bar), as well as an opening facing northeast. This opening narrows to a narrow slit on the outside and could be used as both a shooting and viewing opening.

source (visit link)
Année de construction/Bouwjaar/Baujahr/Year of construction: 02-10-1868