Lonneker welkom op 'n bölt - Lonneker, NL
32U E 358161 N 5790806
Lonneker heeft unieke en heel bijzondere welkomsborden waarin verschillende lokale namen worden verwerkt zoals de droadnaegel en op 'n bölt.
Location: Overijssel, Netherlands

Het dorp Lonneker heeft zijn eigen unieke welkomsbord.
De palen waar het bord aan is bevestigd zijn twee enorme spijkers (droadnaegel, op z'n Twents) De ene is krom geslagen en de ander staat fier recht op, hieraan hangt een schild met het wapen van Lonneker
Op het bord zelf staat: Lonneker met daar onder Welkom op 'n bölt.
Lonneker ligt op een kleine berg (een heuvel van 56 meter), de Lonnekerberg genoemd.
Op 'n bölt betekend: op de berg.
Het dorpskrantje en het pleintje in het centrum worden in de volksmond beiden ook Op (en um)'n Bölt (vertaling: op en om de bult)
Eén van deze borden staat achter de molen.

"'Welkom op ’n bölt’ in Lonneker '
LONNEKER – Terwijl de fietsclubjes het terras van Café Sprakel overspoelen, opent Harry Workel op de Voortsweg de nieuwe gemeenteborden van Lonneker. ‘ Welkom op ’n bölt’ is er op het ene bord te lezen. En aan de overkant van de weg ‘goodgoan en wier kommen’. Beide borden zijn van een droadnaegel, een soort spijker, voorzien en van een schild.

Harry Workel, de voorzitter van de Dorpsraad, spreekt deze zondagmiddag van ‘een uniek gebeuren’. „We zijn trots op de droadnaegel. Oldenzaal mag de boeskool hebben, maar een eigen naambord hebben ze daar niet. Dit vind je in heel Twente niet, maar Lonneker heeft het nu wel."

De dorpsraad kwam vier jaar geleden al met het idee om Lonneker eigen naamborden te geven met het symbool van het dorp, de droadnaegel. Ze worden niet alleen op de Voortsweg geplaatst, maar ook op de Oldenzaalsestraat, de Bergweg en de Lonnekermolenweg. De schilden zijn gelijk aan het wapen van Lonneker uit 1898, toen Lonneker nog bestond uit vijf marken - Lonnekermarke, Eschmarke, Drienermarke, Twekkelermarke en Usselermarke - en om Enschede heen lag. „In 1884 heeft Lonneker grond aan Enschede gegeven en op 1 mei 1934 zijn we samengegaan met Enschede", vertelt Arie de Haan van de Historische Sociëteit. „ Enschede had net zo goed Lonneker kunnen heten." Hoe de droadnaegel tot symbool van Lonnekernaren is verworden, weet hij ook. „ Hier was vroeger veel bos met eikenhout en er woonden veel timmerlieden. Maar de Lonneker droadnaegel stond ook bekend als een zuunige kniepert." "

Eng
The village of Lonneker has its own unique and very special welcome signs it incorporating various local names such as the droadnaegel and op 'n bölt.
The poles to which the board is attached are two huge nails (droadnaegel, Twents style) One is bent and the other stands proudly upright, on which hangs a shield with the coat of arms of Lonneker
The sign itself reads: Lonneker with Welcome to 'n bölt below.
Lonneker is located on a small mountain (a hill of 56 meters), called the Lonnekerberg.
Op 'n bölt means: on the mountain.
The village newspaper and the square in the center are both popularly referred to as Op (en um)'n Bölt (translation: op en om de hump)
One of these signs is behind the mill.

"'Welcome to a bölt' in Lonneker '
LONNEKER – While the cycling clubs flood the terrace of Café Sprakel, Harry Workel opens the new municipal signs of Lonneker on the Verderweg. 'Welcome to 'n bölt' can be read on one plate. And on the other side of the road 'goodgoan and wier bowls'. Both plates are equipped with a droadnaegel, a kind of nail, and with a shield.

Harry Workel, the chairman of the Village Council, speaks this Sunday afternoon of 'a unique event'. “We are proud of the droadna hedgehog. Oldenzaal may have the boeskool, but they don't have their own nameplate there. You won't find this in all of Twente, but Lonneker has it now."

Four years ago, the village council came up with the idea to give Lonneker its own nameplates with the symbol of the village, the droadnaegel. They will not only be placed on the Voorweg, but also on the Oldenzaalsestraat, the Bergweg and the Lonnekermolenweg. The shields are identical to the coat of arms of Lonneker from 1898, when Lonneker still consisted of five marks - Lonnekermarke, Eschmarke, Drienermarke, Twekkelermarke and Usselermarke - and surrounded Enschede. "In 1884 Lonneker gave land to Enschede and on May 1, 1934 we merged with Enschede," says Arie de Haan of the Historical Society. "Enschede could just as well have been called Lonneker." He also knows how the droadna hedgehog has become a symbol of Lonnekeraren. „There used to be a lot of forest with oak wood here and many carpenters lived here. But the Lonneker droadnaegel was also known as a frugal kneeler." "
Type of community: Town