Gedenkkapel Calvarieberg - Diksmuide, Belgium
31U E 489793 N 5653789
[NL] Religieus monument voor alle geallieerde soldaten die sneuvelden aan de IJzer tijdens de oorlog van 14-18. [EN] Religious monument to all the Allied soldiers who died on the Yser, during the 14-18 war. [FR] Monument religieux à tous les soldats alliés morts sur l'Yser, pendant la guerre 14-18.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

" Ongeveer 100 meter ten noorden van de IJzerbrug in Diksmuide, langs het toenmalige jaagpad op de IJzer, staat een Calvarieberg: een kruis ter nagedachtenis aan alle doden van de Eerste Wereldoorlog, ongeacht hun nationaliteit, voor zowel vrienden als vijanden.

De inhuldiging van de Calvarieberg vond plaats op 23 september 1928 in aanwezigheid van koning Leopold III, koningin Astrid en de Belgische bisschoppen. Het was destijds een van de topdagen van Diksmuide. Ruiters openden de processie in de rue du Général Baron Jacques in de richting van Calvaire.

De kapel werd ingewijd door bisschop Waffelaert, bisschop van Brugge. In het verleden werden ook bedevaarten naar deze plaatsen georganiseerd. Het is een rechthoekig gebouw dat wit is geverfd. Binnen is een kapel. Het dakterras is bereikbaar via de twee zijtrappen.

Wit rechthoekig gebouw met twee verdiepingen. De voorgevel is trapsgewijs opgebouwd, met een iets vooruitstekend deel waarvan de wandvlakken geprofileerd zijn, en met in het midden de toegangsdeuren.

Op een dakterras waarvan de voorgevel in trappen is opgebouwd en die van buitenaf via twee zijtrappen bereikbaar is, staat op een hoge plint een kruis dat ook geleidelijk smaller wordt. Hij draagt ??een bronzen Christus. In de kapel staat een altaar."