Prins Maurits van Nassau - Nieuwpoort - Belgium
31U E 481311 N 5666135
Prins Maurits van Nassau, stadhouder van Holland en Zeeland, hoofd Militair leider en tacticus ------------ Prince Maurice of Nassau, Stadholder of Holland and Zeeland, Chief Military Officer and Tactician
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Prins Maurits van Nassau, stadhouder van Holland en Zeeland, hoofd Militair leider en tacticus

Maurits van Oranje een echte militaire leider. Na de moord op zijn vader neemt hij de leiding over de Opstand over, en bakent de grenzen van Nederland af.

Maurits van Oranje neemt na de moord op zijn vader de leiding over de Nederlandse Opstand over. Hij staat zelf vaak op het slagveld en ontwikkelt nieuwe tactieken voor oorlogvoering. De geschiedenis kent hem als moedig, soms zelfs roekeloos, een slimme tacticus en een strijdlustig man. Hij verovert veel Nederlandse steden en voegt ze bij de jonge Republiek. Als er onderhandeld wordt over een wapenstilstand met Spanje, wil Maurits door blijven vechten. In die eerste woelige jaren van de Nederlandse Republiek was hij van onschatbare waarde voor het voortbestaan ervan.
meer lezen (visit link)
extra info (visit link)

Het standbeeld van Maurits van Oranje of Maurits van Nassaumonument is een bronzen standbeeld in het Belgische Nieuwpoort. Het standbeeld stelt centraal prins Maurits van Oranje voor, omringd door twee figuren. De ene wijst met gestrekte arm naar ‘ergens de juiste weg’ die de leiders zouden moeten nemen, de andere houdt een vlag in de hand, symbool van waarden en principes. Prins Maurits zelf draagt een harnas, zonder zwaard, maar met een rol perkament in de hand (verwijzing naar het Drievoudig Verbond waarbij Engeland en Frankrijk de soevereiniteit van de Verenigde Provinciën hadden erkend). Het standbeeld werd op 1 juli 2000 onthuld (door Eduard Röell, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden en Roland Crabbe, burgemeester van de stad Nieuwpoort, ter herdenking van de slag bij Nieuwpoort op 2 juli 1600, waar Maurits de Spanjaarden versloeg. De 3 meter hoge bronzen beeldengroep werd ontworpen door kunstenaar Frank Neyrinck en staat in het Prins Mauritspark (tot 2000 het Keunepark genoemd), vlak naast de Havengeul. Wegens heraanleg van het Prins Mauritspark werd het kunstwerk verplaatst. De arduinen sokkel draagt het opschrift Prins Maurits Frank Neyrinck.
bron (visit link)
Prince Maurice of Nassau, Stadholder of Holland and Zeeland, Chief Military Officer and Tactician

Maurice of Orange was a true military leader. After his father's assassination, he took over the leadership of the Revolt and demarcated the borders of the Netherlands.

After his father's assassination, Maurice of Orange took over leadership of the Dutch Revolt. He was often on the battlefield himself and developed new tactics for warfare. History knows him as a courageous, sometimes even reckless, clever tactician and a combative man. He conquered many Dutch cities and annexed them to the young Republic. When an armistice with Spain was being negotiated, Maurice wanted to continue fighting. In those first turbulent years of the Dutch Republic, he was invaluable to its survival.
read more (visit link)
additional info (visit link)

The Statue of Maurice of Orange or Maurice of Nassau is a bronze statue in Nieuwpoort, Belgium. The statue represents Prince Maurice of Orange in the centre, surrounded by two figures. One is pointing with a stretched arm to 'somewhere the right way' that the leaders should take, the other is holding a flag, symbolising values and principles. Prince Maurice himself wears armour, without a sword, but with a roll of parchment in his hand (a reference to the Triple Covenant by which England and France recognised the sovereignty of the United Provinces). The statue was unveiled on 1 July 2000 (by Eduard Röell, ambassador of the Kingdom of the Netherlands and Roland Crabbe, mayor of the town of Nieuwpoort) in commemoration of the battle of Nieuwpoort on 2 July 1600, where Maurice defeated the Spaniards. The 3-metre high bronze sculpture group was designed by artist Frank Neyrinck and is located in the Prince Maurits Park (called Keunepark until 2000), right next to the Harbour channel. The work of art was moved because of the reconstruction of the Prince Mauritspark. The bluestone pedestal bears the inscription Prince Maurits Frank Neyrinck.
source (visit link)