world peace flame - Cadzand, NL
At the church in the centre of a small village Cadzand is a world peace flame
Location: Zeeland, Netherlands

"Het Wereldvredesvlamproject is opgezet als symbool van het verlangen van ieder mens om vrede in zijn leven te vinden. Het is de diepe wens van Mansukh Patel om zo mensen, ongeacht hun geloof, ras of afkomst, samen te brengen. De organisatie rond het onstaan en het wereldwijd verspreiden van de World Peace Flame is in handen van Savitri MacCuish, directeur van de World Peace Flame Foundation. Toen een historicus in Londen tegen Mahatma Gandhi zei dat geweldloosheid nog nooit succes had geboekt in de wereldgeschiedenis, antwoordde hij: ‘Maakt u zich geen zorgen meneer, ik maak geschiedenis!’ Savitri zegt naar aanleiding hiervan: ‘Deze World Peace Flame maakt geschiedenis. Als we allen de mogelijkheid koesteren dat vrede al bestaat en als al ons handelen voortkomt uit mededogen, dan zal vrede onze dagelijkse werkelijkheid worden.’

Mansukh zegt over de World Peace Flame: ‘Het is een symbool van vrede, eenheid en waarheid. Het herinnert ons aan de wezenlijke vrijheid van de menselijke geest om op ieder moment, onder alle omstandigheden vrede te creëren. Je zou je af kunnen vragen hoe zo’n kleine vlam een dergelijk groot effect kan hebben. Maar…waarom niet? Als het geheim van de oceaan in een druppel water besloten ligt, waarom zou dan de geheime kracht van het licht niet in een kleine Vlam aanwezig zijn?’

De Wereldvredesvlam staat symbool voor het verlangen van ieder mens naar vrede. Ze wil alle mensen, ongeacht geloof, ras of afkomst samenbrengen rond dit verlangen.

Dat verlangen heeft de Werkgroep WereldvredesvlamCadzand ertoe gebracht om op 9 mei 2004 deze vlam in dit dorp aan de zee te ontsteken als een bron van inspiratie: voor de eigen streek en voor bezoekers van over heel de wereld.

In 1999 werden in Europa, Amerika, Australië, Afrika en Azië vredesvlammen ontstoken door prominente vredesactivisten. Op 31 juli 1999 zijn die vlammen in Bangor (Wales) samengebracht tot één vlam: De Wereldvredesvlam. Initiatiefnemers is de World Peace Flame Foundation.

Vanuit Bangor werd de vlam door middel van kaarsen en mijnwerkerslampen over de hele wereld verspreid.Ook kwamen er permanente vestigingsplaatsen van de Wereldvredesvlam.De eerste in Nederland was die voor het Vredespaleis in Den Haag (in 2002). Nu brandt de Wereldvredesvlam in monumenten verspreid over de hele wereld.

De Wereldvredesvlam, op het terrein van de Hervormde Kerk in Cadzand Dorp, nodigt iedere bezoeker uit tot een moment van bezinning, gebed, meditatie. Ook kunt u uw vredeswens opschrijven en bevestigen aan de boom bij het monument."

Eng
The World Peace Flame Project was conceived as a symbol of the desire of every human being to find peace in their lives. It is Mansukh Patel's deep desire to bring people together, regardless of their faith, race or origin. The organization around the origin and worldwide distribution of the World Peace Flame is in the hands of Savitri MacCuish, director of the World Peace Flame Foundation. When a historian in London told Mahatma Gandhi that nonviolence had never been successful in world history, he replied, "Don't worry sir, I'm making history!" Savitri says, "This World Peace Flame makes history. If we all cherish the possibility that peace already exists and if all our actions are born of compassion, then peace will become our daily reality.”

Mansukh says of the World Peace Flame: "It is a symbol of peace, unity and truth. It reminds us of the essential freedom of the human mind to create peace at any time, under any circumstances. You might wonder how such a small flame can have such a big effect. But why not? If the secret of the ocean is contained in a drop of water, why should not the secret power of light be contained in a small Flame?”

The World Peace Flame symbolizes the desire of every human being for peace. She wants to bring all people, regardless of creed, race or origin, together around this desire.

This desire led the Working Group World Peace Flame Cadzand to light this flame in this village by the sea on 9 May 2004 as a source of inspiration: for its own region and for visitors from all over the world.

In 1999, peace flames were lit by prominent peace activists in Europe, America, Australia, Africa and Asia. On July 31, 1999, those flames in Bangor (Wales) were brought together into one flame: The World Peace Flame. The initiators are the World Peace Flame Foundation.

From Bangor, the flame was spread all over the world by means of candles and miner's lamps. The World Peace Flame also became permanent residences. The first in the Netherlands was the one in front of the Peace Palace in The Hague (in 2002). Now the World Peace Flame burns in monuments around the world.

The World Peace Flame, on the grounds of the Reformed Church in Cadzand Dorp, invites every visitor to a moment of reflection, prayer and meditation. You can also write down your wish for peace and attach it to the tree at the monument.
Text on Monument/Memorial Sign or Plaque:
World peace flame