Ruiterstandbeeld van Sint Maarten - Utrecht - NL
Ruiterstandbeeld van Sint Maarten als Romeins veldheer; het paard vertrapt een slang met zijn hoef.
Location: Utrecht, Netherlands

Voor de kerk is een beeld van Sint Martinus geplaatst. Het beeld was in 1940 al in gips gereed en verborgen gehouden voor de bezetter. Sint Martinus van Tours is de patroonheilige van de stad Utrecht. Onder het paard ligt een slang als symbool van het kwaad, dat vertrapt wordt door het paard.

Aan de linker muur voor de ingang van de Sint Martinuskerk is een plaquette bevestigd, als aandenken voor de onthulling van het beeld.

De tekst op de plaquette is:

UIT DANKBAARHEID VOOR DE ZICHTBARE BESCHERMING VAN DE STAD UTRECHT EN IN HET BIJZONDER VAN DE PAROCHIE GEDURENDE DE OOLORGSJAREN MEI 1940-MEI1945 WERD DIT ST MARTINUS MONUMENT OPGERICHT

DE PLECHTIGE ONTHULLING HAD PLAATS OP 7 NOVEMBER 1948 DOOR ZIJNE EMINENTIE JOHANNES KARDINAAL DE JONG

HET KERKBESTUUR:
MGR. J.G. VAN SCHAIK
J.C.M. VAN AKEN
A. DE LEEUW
R. VAN DER VELDEN
R. VAN MAARSCHALKERWEERD
H. VAN KESTEREN

Beeldhouwer: Alb. Termote Architect: C.M. Van Moorsel Pzn
bron (visit link)
A statue of St. Martin has been placed in front of the church. The statue was already made in plaster in 1940 and hidden from the occupying forces. Saint Martinus of Tours is the patron saint of the city of Utrecht. Under the horse is a snake as a symbol of evil, which is trampled on by the horse.

A plaque is attached to the left wall in front of the entrance to Saint Martin's Church as a memento of the unveiling of the statue.

The text on the plaque is:

OUT OF GRATITUDE FOR THE VISIBLE PROTECTION OF THE CITY OF UTRECHT AND THE PARISH IN PARTICULAR DURING THE OOLORG YEARS MAY1940-MAY1945 THIS ST MARTINUS MONUMENT WAS ERECTED

THE SOLEMN UNVEILING TOOK PLACE ON 7 NOVEMBER 1948 BY HIS EMINENCE JOHANNES CARDINAL DE JONG

THE CHURCH COUNCIL: