oude ploeg - Soest, NL
In de tuin van museum oud Soest staan twee oude ploegen

De ploeg heeft twee ijzeren wielen en een ijzeren 'mes' waarmee de grond werd omgeploegd.
De ploeg kon worden getrokken door een paard of os.
Aan de achterkant (achter het 'mes') zijn twee handvaten waar mee de boer de ploeg kon bij sturen.
De ploegen zien er goed onderhouden en netjes uit.

"Vanaf de vijfde eeuw werd de keerploeg met wielen steeds meer in algemeen gebruik genomen. Een nadeel van de keerploeg was dat het veel meer kracht vroeg van het trekdier. Vanaf de 10e eeuw na Christus werden om die reden steeds vaker paarden in plaats van ossen voor de ploeg gespannen. Paarden zijn namelijk krachtiger en sneller dan runderen, iets wat het landbouwproces een stuk effectiever en gemakkelijker maakte. Een andere belangrijke vernieuwing uit deze periode was de introductie van het halster. De oude halsbanden drukten namelijk op de slagader van het dier, met als gevaar dat deze bij te zware lasten gewurgd werd. Met een halster wordt het grootste deel van de druk op de schouders gelegd, waardoor de dieren met al hun trekkracht zwaardere ploegen voort konden trekken. Door deze vernieuwingen konden boeren steeds makkelijker ruige gronden ontginnen en geschikt maken voor akkerbouw.

Efficiëntie en mechanisering
uitvinding van de ploeg geschiedenis
Negentiende-eeuwse ploegen, onbekende maker, Publiek Domein, via Wikimedia Commons.

De ploeg ontwikkelde zich door de middeleeuwen heen en kende een zeer grote diversiteit aan regionale varianten. Verschillen in klimaat, geologische omstandigheden en grondtypen maakten dat er voor elke regio een ander type ploeg het meest geschikt was. In de 17e eeuw vond er steeds meer culturele en economische uitwisseling plaats tussen verschillende gebieden, waardoor meer technische kennis gedeeld werd. Vanaf het midden van de 18e eeuw werd er steeds vaker gestreefd naar het lichter en efficiënter maken van ploegen. Met de opkomst van mechanisering in het 19e eeuwse Europa, tijdens de Industriële Revolutie, werd het trekvee steeds vaker vervangen door machines. Rond 1850 werd er vooral ingezet op de doorontwikkeling van de stoommachine, een techniek die zich voornamelijk vanuit Engeland verspreidde over de rest van Europa."
(visit link)

Museum Soest is een museum waar in de tuin van museum oud Soest twee oude ploegen staan. De ploegen zien er goed onderhouden en netjes uit.

Het museum is gevestigd in een klooster uit 1868, het St.

Het museum geeft een beeld van de geschiedenis en leefgewoonten van Soest en Soesterberg. In het museum is een wagenmakerij gevestigd. Ook is er aandacht voor oude ambachten, vandaar dat de oude werktuigen in de tuin staan.

Eng
In the garden of the museum are two iron plows.
The plow has two iron wheels and an iron 'knife' with which the ground was plowed.
The plow could be drawn by a horse or ox.
At the back (behind the 'knife') are two handles with which the farmer could steer the plow. The plows look well maintained and tidy.

"From the fifth century onwards, the reversible plow with wheels came into general use. A disadvantage of the reversible plow was that it required much more power from the draft animal. From the 10th century AD, horses were increasingly used instead of oxen for this reason. horses are more powerful and faster than cattle, which made the farming process a lot more effective and easier.Another important innovation from this period was the introduction of the halter, because the old collars put pressure on the animal's artery , with the danger that it could be strangled if it was too heavy. With a halter most of the pressure is placed on the shoulders, allowing the animals to pull heavier plows with all their pulling power. These innovations made it easier for farmers to work on rough soils cultivate and make them suitable for arable farming.

Efficiency and mechanization
invention of the plow history
Nineteenth century plows, maker unknown, Public Domain, via Wikimedia Commons.

The team developed throughout the Middle Ages and had a very great diversity of regional variants. Differences in climate, geological conditions and soil types meant that a different type of plow was best suited for each region. In the 17th century, more and more cultural and economic exchanges took place between different areas, resulting in more technical knowledge being shared. From the middle of the 18th century, efforts were increasingly made to make plows lighter and more efficient. With the rise of mechanization in 19th century Europe, during the Industrial Revolution, draft cattle was increasingly replaced by machines. Around 1850, the focus was mainly on the further development of the steam engine, a technique that mainly spread from England to the rest of Europe."

Museum Soest is a museum where two old plows are located in the garden
The plows look well maintained and tidy.

The museum is located in a old monastery from 1868, the St.

The museum gives a picture of the history and lifestyle of Soest and Soesterberg. A wagon workshop is also located in the museum. Attention is also paid to old crafts, which is why the old plows are in the garden.
Use or Purpose of Equipment: plow

Approximate age: 1900