Arsenaal en kazerne - Woerden - NL
Arsenaal en kazerne - Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

Na de Franse bezetting van 1672/73 werd Woerden ingericht als vesting- en garnizoensstad. Woerden werd het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. Met het oog op eventuele nieuwe internationale conflicten werden verschillende militaire gebouwen neergezet. Aan het Kerkplein zien we het Arsenaal, dat in zijn huidige vorm dateert van 1762. Daarvoor heeft op dezelfde plek een zogeheten ‘magazijn’ gestaan voor opslag en reparatie van wapens en overig militair materiaal.

Tegenover de kerk staat de voormalige Kazerne, in 1790 gebouwd in het kader van de versterking van de Oude Hollandse Waterlinie. Verder beschikt Weordne over een kasteel uit de 15e eeuw

Hierin werden in de loop van de jaren o.m. een garnizoen, een gevangenis en vanaf 1872 een Centraal Magazijn van het ministerie van Oorlog gehuisvest. Tegenover het kasteel ligt het Exercitieveld, waar het garnizoen van Woerden oefende. En achter het Kasteel ligt het zgn. Defensie-eiland, met diverse magazijnen en werkplaatsen van het ministerie van Oorlog. Deze werden tot eind jaren ’90 gebruikt voor het wassen, repareren en opslaan van uniformen, tenten en andere militaire goederen.
bron (visit link)
After the French occupation of 1672/73, Woerden was set up as a fortress and garrison town. Woerden became the headquarters of the Old Holland Waterline. With an eye to possible new international conflicts, various military buildings were erected. On the Kerkplein we see the Arsenal, which dates from 1762 in its present form. Before that, a so-called 'warehouse' stood on the same spot to store and repair weapons and other military equipment.

Opposite the church is the former barracks, built in 1790 to reinforce the Old Dutch Waterline. Weordne also has a castle dating back to the 15th century.

In the course of time, it housed a garrison, a prison and, from 1872 onwards, the Central Warehouse of the Ministry of War, among other things. Opposite the castle is the Exercitieveld, where the Woerden garrison practised. And behind the castle is the so-called Defence Island, with various warehouses and workshops of the Ministry of War. These were used until the end of the 1990s for washing, repairing and storing uniforms, tents and other military goods.
source (visit link)

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: