(former) Station - Huis ter Heide - NL
(former) Station - Huis ter Heide
Location: Utrecht, Netherlands

Het voormalige station Huis ter Heide ligt aan het tracé van de oude spoorlijn Bilthoven - Zeist in de Nederlandse provincie Utrecht, in het dorp Huis ter Heide. Het stationsgebouw, verbouwd in 1902 van een dienstwoning tot station en tevens sigarenwinkeltje, ligt aan de Amersfoortse Weg. Het station werd in 1941 gesloten, bij de tijdelijke opheffing van de lijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd de lijn weer in gebruik genomen, maar alleen voor goederenvervoer.

Van 1943 tot 2015 diende het oude stationsgebouw als huisvesting voor café-restaurant Spitfire. Lange tijd was dit een belangrijke ontmoetingsplaats voor in Huis ter Heide gelegerde Amerikaanse militairen. Van de oude spoorlijn is op de locatie van het station niets meer terug te vinden.

In 2019 werd het stationsgebouw verkocht en werd begonnen met een restauratie.

Op 14 juli 2020 werd er naast het stationgebouw, op een stuk spoor van 17 meter lengte, een Sik geplaatst met het nummer 329.
bron (visit link)
The former Huis ter Heide station is located on the route of the old Bilthoven-Zeist railway line in the Dutch province of Utrecht, in the village of Huis ter Heide. The station building, rebuilt in 1902 from a dienstwoning into a station and also a cigar store, is located at the Amersfoortse Weg. The station was closed in 1941, when the line was temporarily discontinued. After the Second World War, the line was taken into use again, but only for goods transport.

From 1943 to 2015, the old station building served as housing for café-restaurant Spitfire. For a long time, this was an important meeting place for American soldiers stationed in Huis ter Heide. Nothing can be found of the old railway line at the location of the station.

In 2019, the station building was sold and restoration work began.

On 14 July 2020, a Sik with the number 329 was placed next to the station building, on a stretch of track 17 metres long.
source (visit link)