Slingermuur - Linschoten - NL
oude slingermuur uit 1730
Location: Utrecht, Netherlands

Een slingermuur is een van de vormen die een fruitmuur kan aannemen. Andere vormen zijn slangenmuur, retranchementmuur, meandermuur en zigzagmuur. Slingermuren worden soms slangenmuren genoemd, maar sommigen maken onderscheid tussen een slangenmuur en een slingermuur op basis van de vorm.

Fruitmuren werden gebruikt om fruitbomen beschutting te geven. De bomen werden aan de zuidkant in de rondingen geplaatst en werden zodoende beschermd tegen de wind. Ook zorgde de weerkaatsing van de zon ervoor dat de bomen beter konden gedijen.

Een bekende slingermuur staat in Linschoten. De Linschotense muur heeft niet rondingen naar twee kanten zodat hij als het ware kronkelt, maar heeft pijlers waar geronde muren tussen zijn gemetseld. De slingermuur in Linschoten is bijzonder omdat deze zich binnen de bebouwde kom bevindt.

Een andere bekende slingermuur bevindt zich op het landgoed Clingendael bij Den Haag. Hij werd gebouwd in 1730.

A pendulum wall is one of the shapes a fruit wall can take. Other shapes include snake wall, retranchement wall, meander wall, and zigzag wall. Pendulum walls are sometimes referred to as snake walls, but some distinguish between a snake wall and a pendulum wall based on its shape.

Fruit walls were used to shelter fruit trees. The trees were placed in the curves on the south side and were thus protected from the wind. The reflection of the sun also allowed the trees to thrive.

A well-known pendulum wall is in Linschoten. The Linschoten wall does not have curves to two sides so that it winds as it were, but has pillars between which rounded walls have been built. The pendulum wall in Linschoten is special because it is located within the built-up area.

Another well-known pendulum wall is located on the Clingendael estate near The Hague. It was built in 1730.