RD Meetpunt: 409353 - SEP toren Arnhem - Arnhem
RD Meetpunt: 409353 - SEP toren Arnhem aan de Brinkweg in Arnhem.
Location: Gelderland, Netherlands

-Top Mast.
-Bronzen bout in de Z.W.steunbeer van de toren links van de ingang; 0.38 m uit de Z.O.kant; 1.50 m b.b.g. 42.30 m N.A.P. (1985).
-Bronzen bout in de W.muur van de Z.O.vleugel van het gebouw B50; 0.11 m uit de Z.muur; 3.80 m b.b.g.

"De hoogste toren van Arnhem is de TenneT of Kema-toren. De toren is 112 meter hoog en de totale lengte inclusief mast is 155 meter. De bijnaam, Kema-toren, is afkomstig van het feit dat de toren gebouwd is op het bedrijventerrein waar de KEMA gevestigd is in Arnhem.

De toren is in 1969 gebouwd in opdracht van SEP, de samenwerkende electriciteits productiebedrijven. Tussen 1949 en 2000 waren alle energiebedrijven in Nederland aangesloten bij SEP. Tot de liberalisering van de energiemarkt waren alle energiebedrijven eigendom van gemeenten of provincies. De SEP was eigenlijk 1 groot overkoepelend bedrijf. Door de koppeling van de diverse producerende bedrijven, konden de bedrijven elkaars functie overnemen in geval van een storing. Uiteraard heel erg handig.

In 2000 werd SEP overgenomen door TenneT, netbeheerder van hoogspanningslijnen ( 110kV of hoger) en energietransporteur. TenneT heeft zijn hoofdkantoor op het oude KEMAterrein in Arnhem. Er werken ongeveer 1000 mensen bij TenneT.

De toren wordt gebruikt voor de communicatie tussen de verschillende onderstations van het hoogspanningsnet. Vanuit zo’n onderstation lopen de hoogspanningslijnen verder het land in. U kent vast wel een onderstation bij u in de buurt.

De toren doet ook dienst als zendmast voor verschillende radiozenders en telefoniebedrijven. Denk ook aan het zenden van signalen naar semafoons en het 2G, 3G en 4G netwerk. In het winter is de toren mooi verlicht. Een paartje slechtvalken heeft de toren een aantal jaren gebruikt als nest. En dat vind ik dan weer het leukste weetje van deze best wel mooie toren. Het is mooi dat de natuur de techniek vaak overtreft of in ieder geval gebruikt om er zelf beter van te worden." Bron: (visit link)
Type: regular meetpunt

Condition: Perfect