Drususbrunnen - Elten, Germany
32U E 305215 N 5749754
De 57 meter diepe Drususbron bovenop de Eltenberg is genoemd naar de Romeinse veldheer Drusus. Deze waterput is aangelegd om de in 980 gebouwde vrouwenabdij naast de Sint-Vituskerk van water te voorzien.
Location: Nordrhein-Westfalen, Germany

De legendarische waterput heeft maar liefst een diepte van 57 meter en ligt in de nabije omgeving van de St. Vituskerk. Het doel van de waterput was het verstrekken van water aan de bevolking van het klooster en van het voormalige kasteel op de Eltenberg. Het verstrekken van water werd gedaan tot en na de Tweede wereldoorlog.

'De 57 meter diepe Drususbrunnen bovenop de Eltenberg is genoemd naar de Romeinse veldheer Drusus, waarvan lange tijd werd gedacht dat hij de bron had aangelegd. Maar niets is minder waar. Deze waterput werd aangelegd om de in 980 gebouwde vrouwenabdij gelegen naast de St.Vituskerk van water te voorzien en diende tot de ingebruikname van het waterleidingnetwerk (1931) als waterverzorging voor de inwoners van Hoch-Elten.

De waterspiegel bevindt zich op 56,5 meter diepte op een constant niveau. Dit betekent dat de inhoud van een emmer water er precies acht seconden over doet om van de top van de put het wateroppervlak beneden te bereiken. Het water is afkomstig uit wateraderen in de Eltenberg gelegen.

Het bouwsysteem is vrij eenvoudig: er werd een gat gegraven en in dit gat werd een 17 meter lange houten buis geplaatst. Aan het einde van deze houten buis werd zand en grind uitgegraven en met emmers aan touwen naar het maaiveld gebracht. Tijdens deze graafwerkzaamheden zakte de buis mee naar beneden. Dit proces herhaalde zich totdat het grondwater werd bereikt.

Jarenlang heeft de bron in de openlucht gestaan. In 1846 bouwde de gemeente Elten het mechanisme om water op te hijsen en een huisje om de put. Tot 1931 vormde de Drususbron, in de volksmond meestal de Drususput genaamd, de enige drinkwatervoorziening voor de bewoners van de Eltenberg. In dat jaar werd namelijk de Eltenberg (20 families) aangesloten op de het reeds bestaande stelsel van drinkwaterleidingen. Iedere familie op de Eltenberg had een kruiwagen met een watervat die onder de waterkraan gereden kon worden (daarom is de waterkraan zo hoog). Het water werd vooral voor het koken gebruikt. Voor het poetsen en wassen werd veelal het water uit de regenton gebruikt. Ondanks de uitgekiende mechaniek was het putten van water zwaar werk. Om een 50 liter vat boven te halen moest een kabel circa 310 keer draaien. Men had daar 5 minuten voor nodig.

De put bevindt zich in een in de jaren 50 gebouwd gebouwtje met aan de binnenkant schilderingen van Romeinse soldaten en slaven. Het oorspronkelijke gebouwtje was door het Canadese artillerievuur van februari en maart 1945 volledig verwoest.

De naamgeving duidt op de Romeinse generaal Nero Claudius Drusus, meestal kortweg Drusus genaamd, die ook zijn naam heeft gegeven aan het concept van de Drususgracht.

Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in 1964 door professor Binding, heeft echter uitgewezen dat Drusus nooit de opdracht tot de bouw kan hebben gegeven en dat de put uit de Merovingische periode, dus van rond 750 na Chr. moet stammen. Aannemelijk is dat de waterput werd aangelegd om de in 980 gebouwde vrouwenabdij naast de St.Vituskerk van water te voorzien.

Käthe Vermaas was van de jaren 50 tot half jaren 90 de beheerder en de gids van de Drususbron. Het metalen hekwerk met de Nederlandse benaming Drususbron boven de ingang is nog een relikt uit de Nederlandse periode van Elten, die duurde van 1949 tot 1963. De Drususbron is in het voorjaar en de zomer regelmatig geopend. Gids en beheerder is sinds half jaren 90 de zoon van Käthe Vermaas. De bezoekers komen vooral uit Nederland en Duitsland, maar ook van ver daarbuiten.

In de Eerste Wereldoorlog heeft een soldaat een gedicht geschreven en aan de deur van de bron gehangen. Door de publicatie in de velduitgave van de Niederrheinische krant van 8 juni 1917 is dit gedicht voor het nageslacht bewaard gebleven.

O Drusus, oude Romeinse held!
De bron moet ik loven
Jij hebt daarmee wat aangesteld
Ik zal van woede snel tieren!
Trek ik water in de hoogte
Herdenk ik jou, ach zo zwaar
Het doet mijn arm en spieren pijn
En zweten moet ik als een beer!
Toch maar in Rome gebleven
dan hoefden wij, soldaten niet
De botten hier krom te buigen!
Daarom beste burgemeester Zweck
Laat een motor komen!
verwijder deze Drususkwaal
Tot nut van den berg en de vromen!
"Schiller" '

Eng
The legendary well has a depth of 57 meters and is located in the vicinity of the St. Vitus Church. The purpose of the well was to provide water to the population of the monastery and of the former castle on the Eltenberg. The provision of water was done up to and including the Second World War.

The 57-meter-deep Drususbrunnen on top of the Eltenberg is named after the Roman general Drusus, who was long thought to have built the source. But nothing is less true. This well was built to supply water to the women's abbey built in 980, located next to the St. Vitus Church, and served as a water supply for the inhabitants of Hoch-Elten until the water supply network was put into use (1931).

The water level is at a constant level at 56.5 meters. This means that it takes exactly eight seconds for the contents of a bucket of water to reach the water surface below from the top of the well. The water comes from water veins located in the Eltenberg.

The construction system is quite simple: a hole was dug and a 17 meter long wooden tube was placed in this hole. At the end of this wooden tube, sand and gravel was excavated and brought to ground level with buckets of ropes. During these excavations, the pipe sank downwards. This process was repeated until the groundwater was reached.

For years the well has been in the open air. In 1846 the municipality of Elten built the mechanism to raise water and a house around the well. Until 1931, the Drusus well, popularly called the Drusus well, was the only drinking water supply for the inhabitants of the Eltenberg. In that year, the Eltenberg (20 families) was connected to the existing system of drinking water pipes. Every family on the Eltenberg had a wheelbarrow with a water barrel that could be driven under the water tap (that's why the water tap is so high). The water was mainly used for cooking. Water from the rain barrel was often used for cleaning and washing. Despite the sophisticated mechanics, drawing water was hard work. To get out a 50 liter barrel, a cable had to rotate about 310 times. It took 5 minutes for that.

The well is located in a small building built in the 1950s with paintings of Roman soldiers and slaves on the inside. The original building was completely destroyed by Canadian artillery fire in February and March 1945.

The name refers to the Roman general Nero Claudius Drusus, usually simply called Drusus, who also gave his name to the concept of the Drususgracht.

Scientific research, conducted in 1964 by Professor Binding, has shown that Drusus could never have commissioned the construction and that the well dates from the Merovingian period, i.e. from around AD 750. must stem. It is plausible that the well was built to supply the women's abbey built in 980 next to the St. Vitus Church with water.

Käthe Vermaas was the manager and guide of the Drusus well from the 1950s to the mid 1990s. The metal fence with the Dutch name Drususbron above the entrance is a relic from the Dutch period of Elten, which lasted from 1949 to 1963. The Drususbron is regularly open in the spring and summer. Guide and manager has been the son of Käthe Vermaas since the mid-1990s. The visitors come mainly from the Netherlands and Germany, but also from far beyond.

In World War I, a soldier wrote a poem and hung it on the door of the well. Due to the publication in the field edition of the Niederrheinische newspaper of 8 June 1917, this poem has been preserved for posterity.

O Drusus, ancient Roman hero!
I have to praise the source