Freia kaas en roomboterfabriek - Arnhem, NL
Kaas en roomboterfabriek Freia. Cheese and butter factory Freia
Location: Gelderland, Netherlands

De particuliere zuivelfabriek werd opgericht door Mindert Bokma de Boer (1847-1909), een bekend pionier op agrarisch gebied.[2] In 1874 had hij een reis gemaakt door Denemarken. In dit land waren reeds zuivelfabrieken.

In 1878 werd met de bouw van de fabriek in Veenwouden begonnen en in september 1879 volgde de opening van Freia. Het was een fabriek die gebruik maakte van stoomaandrijving. Na enkele jaren met verlies te hebben gedraaid werd de fabriek in 1882 eigendom van Hero Brouwer uit Joure. In 1890 werd de fabriek verkocht aan Gentius Wybrandi, die in 1905 kwam te overlijden. De nieuwe eigenaar werd Klaas Anema. In 1918 werd de fabriek aangesloten op het elektriciteitsnet. In 1919 had het bedrijf meer dan vijftig werknemers in dienst en was daarmee een van de grootste zuivelfabrieken in Friesland.

In 1991, ruim twintig jaar na de sluiting, werd het oudste deel van de fabriek afgebroken en in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem herbouwd. De fabrieksschoorsteen mocht herbouwd worden op voorwaarde dat deze niet boven de bomen in het museum uit zou steken. De originele schoorsteen van Freia was met zijn 30 meter hiervoor onbruikbaar. Daarop werd besloten om een lagere schoorsteen van een andere fabriek te herbouwen, die ca. 17 meter hoog is.

Eng
The private dairy was founded by Mindert Bokma de Boer (1847-1909), a noted agricultural pioneer.[2] In 1874 he had made a trip through Denmark. Dairies already existed in this country.

Construction of the factory in Veenwouden started in 1878, followed by the opening of Freia in September 1879. It was a factory that used steam propulsion. After running at a loss for several years, the factory became the property of Hero Brouwer from Joure in 1882. In 1890 the factory was sold to Gentius Wybrandi, who died in 1905. The new owner was Klaas Anema. In 1918 the factory was connected to the electricity grid. In 1919 the company had more than fifty employees, making it one of the largest dairies in Friesland.

In 1991, more than twenty years after the closure, the oldest part of the factory was demolished and rebuilt in the Dutch Open Air Museum in Arnhem. The factory chimney was allowed to be rebuilt on the condition that it would not protrude above the trees in the museum. Freia's original chimney was unusable for this at 30 meters. It was then decided to rebuild a lower chimney of another factory, which is about 17 meters high.

Are tours available?: yes

Type: Historical