Militaire keukens Belgisch leger - Lo-Reninge, Belgium
31U E 478999 N 5646718
[NL] Dit monument, nu beschermd, diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als keuken voor Belgische en Franse soldaten. [EN] This monument, now protected, served as a kitchen for Belgian and French soldiers during the First World War. [FR] Ce monument, désormais protégé, a servi de cuisine aux soldats belges et français pendant la première guerre mondiale
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Dit beschermd monument is een overblijfsel van de Belgische militaire infrastructuur van de oorlog. Op vraag van de gemeente Lo-Reninge werd de landkeuken gerestaureerd met middelen uit de samenvoeging van Sint-Rijkers, Provincie en Stad. Ook de ruimte rondom de landelijke keuken is opnieuw ingedeeld.

De militaire veldkeuken, die een keuken, een eetkamer en een pantry omvatte, is het laatste overblijfsel van het "Camp des Américains", een kamp gebouwd in 1917. Het huisvestte een Belgisch infanteriebataljon (ongeveer 650 tot 750 man). Het bestond uit 14 bakstenen kazernes voor soldaten en onderofficieren. De officieren hebben een comfortabeler verblijf in de omliggende boerderijen aan de Gapaard.

In het kader van de ruilverkaveling Sint-Rijkers werd het weiland waarop de landkeuken staat en de daarbij behorende put aangekocht door de Vlaamse Landmaatschappij. Hierdoor kon de VLM het gebouw restaureren. Historische foto's van de "Grote Oorlog" hangen nu in het gebouw. In de keuken staan ??nog drie ijzeren schalen waarin ze kookten. Naast de keuken toont een stalen frame het ontbrekende deel van het gebouw."