Golden Column Sundial @ Clock Museum - Jedrzejów, Poland
Sundial located in the Garden of Time at the Clock Museum in Jedrzejów
Location: Świętokrzyskie, Poland

Ten zegar sloneczny jest jednym z wielu znajdujacych sie na terenie Muzeum Zegarów rodziny Przypkowskich w Jedrzejowie. Jest umiejscowiony w ogólnodostepnej czesci zewnetrznej, nazwanej Ogrodem Czasu, w której mozna odnalezc wiele innych unikalnych obiektów tego typu – najstarszy pochodzi z 1777 roku. Miejsce to zostalo zaprojektowane przez prof. Gerarda Ciolka w latach 60 XX wieku. Ogród jest doprawdy niezwykly i warty odwiedzenia.

Zegar znajduje sie wsród innych, w kregu stworzonym z zywoplotów. Ma konstrukcje kolumnowa, ze zlota tarcza zegara owinieta, dookola niej. Na zegarze mozna tez zobaczyc znaki zodiaku.

This sundial is one of many in the Przypkowski Family Clock Museum in Jedrzejów. It is located in an outdoor public area called the Garden of Time, where many other unique objects of this type can be found - the oldest one dates back to 1777. This place was designed by Prof. Gerard Ciolek in the 60s of the 20th century. The garden is truly remarkable and worth a visit.

The sundial sits among others, in a circle created from hedges. It has a columnar design, with a gold clock face wrapped, around it. The zodiac signs can also be seen on the clock.

Sundial Type: Other