Stellingmolen, Afferden, Nederland
De stellingmolen aan de Kerkdam in Afferden (gld)
Location: Gelderland, Netherlands

De molen De Drie Waaien is een ronde stenen stellingmolen bestemd voor het malen van graan en staat ten oosten van Druten bij het plaatsje Afferden (Gld).
Waar de huidige molen nu staat heeft vroeger een standerdmolen gestaan. Deze standerdmolen was gebouwd rond 1832-1850 en werd in 1868 verwoest tijdens een storm.
In 1869 werd de huidige molen gebouwd in opdracht van de weduwe van de molenaar Henricus Sengers, die uit Bergharen kwam.

De molen dankt zijn naam aan de drie diepe plassen die zich tijdens een dijkdoorbraak in de buurt van de molen hebben gevormd. Deze plassen werden wielen (ook wel waaien) genoemd. De molen heeft pas na de tweede restauratie deze naam gekregen.

De molen had vanaf de bouw geen naam op de baard staan. Na de restauratie is er een baard geplaatst met het bouwjaar én het jaar van de grote restauratie. Opvallend is dat onderaan de baard de letters H en S door elkaar staan (van Henk Sengers).

Tijdens de opkomst van moderne technieken werd de molen in 1933 als eerste molen in Gelderland voorzien van een wiekverbetering om ook bij weinig wind te kunnen malen: Dekkerwieken.

In 1965 vond een forse restauratie plaats en toen zijn de Dekkerwieken weer vervangen door het Oud-hollands wieksysteem.

In 1987 vond weer een grote restauratie plaats, hierbij is veel houtwerk vervangen en toen zijn ook de huidige wieken geplaatst.

Het is beslist de moeite waard om tijdens een wandeling of een fietstocht in dit gebied een bezoek aan de molen te brengen. De molen is zaterdags open voor bezoekers en de molenaar geeft graag een rondleiding. Bij gunstige wind wordt er ook gemalen.

Als de blauwe wimpel aan de achterzijde wappert is de molen open voor bezoekers
Purpose: Milling