1624 // 1727 - The Cemetery Church - Vyškov, Czech Republic
Two chronograms above the entrance to the Cemetery Church of Our Lady in Vyškov
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

The Cemetery Church of Our Lady in Vyškov is the original church of the Capuchins. It is characterized by the typical architecture of this order, which was strictly controlled by the plans of the time - simplicity of lines and tightness of proportions. The construction took place in 1617-24, when the main patron was Bishop František Dietrichstein of Olomouc. It was he who asked the Capuchins to found the monastery.

The chronograms are located above the entrance to the Cemetery Church of the Virgin Mary. The Roman numerals of chronogram are larger than the other letters and are not color-coded from the rest of the text.

The chronograms:
aeDIfICIVM eVeXIt // 1624 consecration of the church
eVeCtVM Ita DeCore aVXIt // 1727 major reconstruction of the church

=========================================================

Hrbitovní kostel Panny Marie ve Vyškove je puvodní kostel kapucínu. Vyznacuje se typickou architekturou tohoto rádu, který byl prísne rízen tehdejšími plány - jednoduchost linií a sevrenost proporcí. Stavba probehla v letech 1617-24, kdy hlavním mecenášem byl olomoucký biskup František Dietrichstein. Práve on požádal kapucíny o založení kláštera.

Komisar cesko - rakouského komisariátu a ctyri další stavitelé - P. Bonaventura z Benátek, P. Eusebius z Bergama, P. Gabriel z Bavorska a P. Ambrož z Rovereda - se dostavili do Vyškova a vybrali vhodné místo u biskupského zámku k vystavení kláštera. Plány byly zhotoveny 30. kvetna 1616. 16. kvetna roku 1617 byl vztycen kríž a položen základní kámen.

Biskup hrabe Kolovrat pak 10. srpna roku 1624 kostel vysvetil. Roku 1680 byla povolena první prístavba sklepa se skladištem a pokojíky pro hosty. V roce 1706 byl položen základní kámen k prístavbe. Kostel již byl malý a reholníkum nestacil. Byl zvetšen o prízemní místnosti, deset cel, kapli pro nemocné, dále byla zarízena nová krypta. V dobe okupace Švédy došlo ke znacnému poškození.

U kostela vznikl i kapucínský konvent. Velká prestavba svatostánku probehla v polovine 18. století na náklady olomouckého biskupa Wolfganga kardinála Schrattenbacha. Ten nechal roku 1727 stavitele Jana Krtitele z Vyškova prodloužit kostel o pet a pul sáhu. Byla též zrízena orator a zvetšena chodba, vedoucí ke kapli sv. Anny.

Hlavní oltár byl opatren novým obrazem (1734). Roku 1738 postavil tesarský mistr Matej Gotthard Spanwaldt novou vížku nad kostelem. Pred rokem 1751 vznikl nový oltár, po roce 1753 byl po velkém požáru vybudován nový vchod za bocní kaplí. Josefínské reformy v roce 1787 zaprícinily zrušení zdejšího kláštera a tak se kostel stal verejným a konventní budovy se využívaly pro sklad soli. Z klášterní zahrady se roku 1789 stal mestský hrbitov a klášterní budovy byly téhož roku zboreny.

V druhé polovine 20. století došlo ke zrušení a odsvecení kostela. Následne byl využíván pro sklad stavebního materiálu a také jako márnice. Kostel velmi chátral a po roce 1989 ho církev predala mestu. Došlo ke generální oprave objektu a ten od roku 2005 slouží kulturním úcelum. Dnešní podoba kostela je odpovídající baroknímu stavu po prestavbe ve 20. letech 18. století.
Type of numerals used: Roman

Text of the original chronogram: aeDIfICIVM eVeXIt // eVeCtVM Ita DeCore aVXIt