Korenmolen, Zeldenrust, Lith, Nederland
Korenmolen 'Zeldenrust' aan de Molenstraat in Lith (gld)
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Molen Zeldenrust dateert uit 1800 en is gebouwd op oude fundamenten van een molen die daar waarschijnlijk al eeuwen stond.

Het is een ronde stenen beltmolen of bergmolen met de functie van korenmolen. Dit is een windmolen die op een natuurlijke of kunstmatig opgeworpen heuvel staat. Vanwege de draaibare kap wordt dit type ook wel een bovenkruier genoemd. Zeldenrust is een korenmolen, die lang dienst heeft gedaan voor bakkers en boeren in de omgeving. In de twintigste eeuw was de molen in handen van het molenaarsgeslacht van Eerd. Doordat er in de jaren zeventig geen opvolging was bij de laatste molenaar in de familie, werd de molen aan de toenmalige gemeente Lith overgedragen. Als er een blauwe wimpel uithangt, is de molen open voor bezoekers.

De molen heeft een vlucht van 25,60 meter. Eigenaar van de molen is de gemeente Lith.
Purpose: Milling