Belvédère - Arnhem, NL
Midden in het bos in park Sonsbeek staat een oude uitzichtstoren.
Location: Gelderland, Netherlands

De Belvédère in park Sonsbeek is een uitzichttoren in Park Sonsbeek in Arnhem. De belvédère werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen. Baron van Heeckeren was in 1821 eigenaar van Park Sonsbeek geworden.

Tussen 1824 en 1826 liet de baron als eigenaar van Sonsbeek de belvédère bouwen. Deze uitkijktoren was 24 meter hoog en bood uitzicht over de stad en de wijde omgeving.[1]

De toren staat boven op de 70 meter hoge Ruyterenberg, nabij De Ronde Weide in het park. De top van de 30 meter hoge toren is net zo hoog als de Arnhemse Sint-Eusebiuskerk, ongeveer 100 meter boven NAP.[2] In de jaren vijftig van de 20e eeuw werd de toren met 5,60 meter verhoogd om boven de kruinen van de steeds hoger geworden bomen uit te komen.

De belvédère heeft een wenteltrap van 140 treden. De toren is opengesteld voor publiek.[3] Bij helder weer zijn Tiel, Nijmegen en het Duitse Emmerik te zien.

English
The Belvédère in Park Sonsbeek is a lookout tower in Park Sonsbeek in Arnhem. The belvédère was built in the 19th century by order of Baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen. Baron van Heeckeren had become owner of Park Sonsbeek in 1821.

Between 1824 and 1826, the baron, as owner of Sonsbeek, had the belvédère built. This observation tower was 24 meters high and offered a view over the city and the surrounding area.[1]

The tower stands on top of the 70 meter high Ruyterenberg, near De Ronde Weide in the park. The top of the 30 meter high tower is as high as the Arnhem Saint Eusebius Church, about 100 meters above NAP.[2] In the 1950s, the tower was raised by 5.60 meters to rise above the crowns of the increasingly taller trees.

The belvédère has a spiral staircase of 140 steps. The tower is open to the public.[3] In clear weather, Tiel, Nijmegen and the German Emmerik can be seen.
Height of Look-Out Tower in feet: 98.00

Difficulty:

Opening times and fees:
De toren is te beklimmen onder begeleiding van een torengids. De toren is elke zondag geopend van 14.00-16.00 uur. Voor een bezoek hoef je niet te reserveren: er staat een gids bij de toren, die je toelaat en uitleg geeft. Dit kost 1 euro per persoon. Kinderen tot 8 jaar mogen gratis naar boven. English The tower can be climbed accompanied by a tower guide. The tower is open every Sunday from 2-4pm. You don't need to make a reservation for a visit: there is a guide at the tower, who will allow you to and give explanations. This costs 1 euro per person. Children up to 8 years old can go up for free.