De witte molen - Arnhem, NL
De witte molen in Sonsbeekpark
Location: Gelderland, Netherlands

De Witte Molen of Witte Watermolen is een korenmolen in Park Sonsbeek in de stad Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland.

Al rond 1470 moet de huidige molen gebouwd zijn. Oorspronkelijk stonden er diverse watermolens langs de Sint-Jans- of Sonsbeek. De Witte Molen is de enige overgebleven bedrijfsvaardige molen. Verder stroomopwaarts staat de niet meer in gebruik zijnde Begijnenmolen waarin het Nederlands Watermuseum is ondergebracht.

De Witte Molen is in 1966 en 1967 grondig gerestaureerd en is uitgerust met drie koppels maalstenen, waarvan er twee worden gebruikt voor het malen van graan. Een beroepsmolenaar stelt de molen samen met vrijwilligers enkele keren per week in bedrijf.

De naastgelegen molenschuur fungeert als bezoekerscentrum waar mensen informatie kunnen krijgen over Park Sonsbeek en over de natuur in de stad. Samen vormen molen en bezoekerscentrum de Molenplaats Sonsbeek (eerder Bezoekerscentrum De Watermolen en Bezoekerscentrum Sonsbeek genoemd).

Eng
The White Mill or White Water Mill is a flour mill in Park Sonsbeek in the city of Arnhem in the Dutch province of Gelderland.

The current mill must have been built around 1470. Originally there were several water mills along the Sint-Jans- or Sonsbeek. De Witte Molen is the only remaining operational mill. Further upstream is the disused Begijnenmolen which houses the Dutch Water Museum.

De Witte Molen was thoroughly restored in 1966 and 1967 and is equipped with three pairs of millstones, two of which are used for grinding grain. A professional miller, together with volunteers, puts the mill into operation several times a week.

The adjacent mill barn functions as a visitor center where people can obtain information about Park Sonsbeek and the nature in the city. Together, the mill and visitor center form the Molenplaats Sonsbeek (previously called De Watermolen Visitor Center and Sonsbeek Visitor Center).