Kapel met Calvarie - Leuven, Belgium
31U E 619607 N 5637245
[NL] Het is een erkend erfgoed en is gelegen in de Naamsestraat. [EN] It is a recognized heritage site and is located in the Naamsestraat. [FR] C'est un site patrimonial reconnu et est situé dans la Naamsestraat.
Location: Vlaams-Brabant, Belgium

"Kapel gebouwd op de plaats van de voormalige Heversche of Sint-Kwintens Binnenpoort, gedateerd omstreeks 1750 en ontworpen als halfronde boognis met ijzeren zandstenen plint, silico-kalksteen gevelbekleding met Franse voegen, en een tweede volle boog Kroningshanger met weelderige accanthusbladeren en gepleisterd wapen van de stad.

In de gewelfde nis is een Calvarieberg: volgens Van Even (1895) een 14e-eeuwse gekruisigde Christus, geflankeerd door Maria en Johannes, beiden uit de 16e eeuw.

De nis wordt afgesloten door een 19e-eeuws raam met slanke metalen roeden en rijk bewerkte gietijzeren dieven met een speer- en bladmotief."