Huis 't Sestich en College van de Hoge Heuvel - Leuven, Belgium
31U E 619616 N 5637257
[NL] Het Hoge Heuvelcollege (1686-1797) was een seminarie voor het priesterschap van het aartsbisdom Utrecht. [EN] The Hoge Heuvelcollege (1686-1797) was a seminary for the priesthood for the Archdiocese of Utrecht. [FR] Le Hoge Heuvelcollege (1686-1797) était un séminaire pour le sacerdoce pour l'archidiocèse d'Utrecht.
Location: Vlaams-Brabant, Belgium

"Het Hoge Heuvelcollege (1686-1797) was een priesterseminarie voor het aartsbisdom Utrecht, dat destijds wegens religieuze conflicten werd opgeheven. Het was gelegen aan de Prooststraat (nu Naamsestraat) in Leuven in het zuiden van Nederland. Hij maakte deel uit van Hollandse Zending, wiens doel het was om de rooms-katholieke geestelijkheid naar de Republiek der Verenigde Provinciën te sturen.

De apostolisch vicaris voor Holland Johannes van Neercassel besloot dat de leerling-priesters uit Keulen naar Leuven moesten verhuizen (1683). De kandidaat-priesters van Utrecht hadden tot dan toe in Keulen gewoond (sinds 1613). Naast de Latijnse naam Collegium Hollandicum stond het college in Keulen ook bekend als Collegium Alticolense omdat het op de plaats van de Hoher Hügel in Keulen was gevestigd. Ze gingen niet naar het Hollands College in Leuven, zoals Rovenius dat na een ruzie in Keulen had toegewezen aan de geestelijkheid van Haarlem.

Het is eerder toeval dat het Hoge Heuvelcollege op de hoogste plaats van Leuven lag; de oorsprong van zijn naam ligt immers in Keulen. De eerste directeur was Martinus De Swaen.

Na enkele jaren werd het College onderdeel van de Universiteit van Leuven. In 1754 beantwoordde het stadsbestuur van Leuven (Oostenrijkse Nederlanden) een vraag van Chrétien-François Terswaak, directeur van het Hoge Heuvelcollege. De Nederlanders wilden de sloppenwijk van de oude stadspoort, de Prooststraatpoort, ook wel de Sint-Kwintensbinnenpoort genoemd, slopen. Deze poort van de eerste stadsmuur was verbonden met het College en had gedurende 4 eeuwen geen functie. De stadsmagistraten accepteerden de sloop. Ook mochten de Nederlanders de stenen hergebruiken voor de muren van het college.

In 1797 schafte het Franse bestuur de Universiteit van Leuven af. Hiermee verdween het seminarie voor priesters van het Hoge Heuvelcollege.

Van 1798 tot 1805 vestigden de Fransen zich er onder de prefectuur Leuven in het departement Dijle.

In 1805 kon de stad Leuven het College verwerven. Het stadsbestuur verplaatste de jongensschool van het Heilige Geestcollege naar het Hoge Heuvelcollege (1805). Van 1805 tot 1983, bijna twee eeuwen lang, was het een amfitheater voor jongens; secundair onderwijs onder toezicht van de stad tot 1880 en van de Belgische staat vanaf 1881. Het Atheneum verhuisde naar de Redingenhof (1983), waardoor het gebouw enkele jaren ongebruikt bleef.

Sinds 1994 zijn er kantoren en klaslokalen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de KU Leuven."