Cloostårnet - The Cloos Tower, Frederikshavn - Denmark
Cloostårnet blev bygget i 1962 og er 60 meter højt - The ClooseTower was built in 1962 and is 60 meters high.
Location: Denmark

"Cloostårnet er et 60 m højt observationstårn, som er placeret i Vandværksskoven ved Pikkerbakkerne umiddelbart sydvest for Frederikshavn.
Tårnet blev opført på foranledning af konsul og købmand Christian Cloos (1863-1941), der i sit testamente skænkede Frederikshavn arealet omkring Flade Bakker og en større sum penge til opførelse af et udsigtstårn til minde om sine forældre.
Testamentet indeholdt klausulen, at tårnet skulle stå færdigt inden 50 år efter faderens død. Faderen, Christian Ludvig Cloos, døde 1912, og tårnet blev indviet d. 18. april 1962.

Projekteringen af tårnet var ikke uden problemer, og medførte en lang og til tider temmelig hed politisk debat i Frederikshavn. Diskussionen gik bl.a. på, om tårnet skulle udstyres med en roterende restaurant. Resultatet blev, at tårnet ikke fik sin restaurant, men det blev konstrueret, så den senere kan tilbygges.
Opgaven med at opføre tårnet blev lagt i hænderne på den frederikshavnske arkitekt og Kgl. bygningsinspektør Leopold Teschl.
Fra tårnets tre udsigtsplatforme, der befinder sig ca. 160 m over havets overflade, og som nås enten via elevator eller de 315 trappetrin, er der en smuk udsigt over Frederikshavn, Kattegat og store dele af Vendsyssel. I klart vejr kan man se til Skagen i nord, Rubjerg Knude i vest og den Jyske Ås i syd. Mod øst kan man i Kattegat se øerne Kølpen, Deget, Hirsholmene og Læsø.
Tårnet blev i 2003 renoveret, hvor bl.a. hele panoramafladen blev udskiftet."
Kilde: wikipedia.dk

English:
"IN THE EARLY 20TH CENTURY, a Frederikshavn merchant and consul named Christian Cloos set aside funds and plans to have a tower built after his death. He wanted what many men have wanted over the centuries: a monument to himself and his family that would also serve as a destination the local community could enjoy for generations.

Cloos had big ideas, especially for his time. The lifelong bachelor not only wanted the town to build an observation deck to honor the memory of his parents, he wanted the structure to include a revolving restaurant at the top.

After Cloos died in 1941, though, his grand plans were the subject of fierce debate among the municipal leaders tasked with bringing the ambitious vision to life. They argued about the tower’s features over the course of what ended up being 20 years, and during those two decades, the value of the allocated funds diminished rather significantly. The tower finally opened to the public in 1962, but by then, it did not include a restaurant, revolving or otherwise.

Today, there is not even a cafe at the base of Cloos Tower (Cloostårnet). There is, however, a nice little playground, and some picnic tables and barbecue grills, following a 2003 renovation that improved the aesthetics and safety of the 315-step staircase to the top.

And Cloos Tower does indeed offer the public an unprecedented view of the region. In terms of geography, Denmark is a fairly flat nation, and the northern part of Jutland is no exception. This viewing tower, rising nearly 200 feet (60 meters) above the farmlands in Frederikshavn, offers incredible panoramas of Vendsyssel (the name for the area north of the Limfjord). On a clear day, you can see the Grenen sandbar beach in Skagen, all the way to the Rudberg Knude Lighthouse on the west coast, and south to Aalborg.

Source: atlasobscura.com

Sæson - 10. maj til 31. august 2021 Alle dage kl. 10-17 (lørdag og søndag i juli kl. 10-18)